Ciasto marchewkowe z polewą
Najlepiej smakuje jesienią!

Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki tortowej
- 4 jajka
- szklanka oleju
- 5 średnich marchewek
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 15 dag rodzynek
- 10 dag orzechów
Polewa
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 5 dag masła
- 3/4 szklanki śmietany
1. Marchew obierz, zetrzyj. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw. Orzechy posiekaj. Jajka utrzyj z olejem. Dodaj mąkę, proszek, sodę, cukier, sól, przyprawę do piernika. Wymieszaj.
2. Rodzynki osącz, obtocz w mące. Do masy dodaj marchew, rodzynki, 3/4 orzechów. Wymieszaj. Wlej w formę. Piecz przez 40 minut w 180°C. W garnku rozpuść masło, wsyp cukier i gotuj mieszając aż zgęstnieje. Wlej śmietanę, gotuj 3 minuty. Polej wierzch ciasta, posyp orzechami.