Ciasto migdałowe ze śliwkami

Jesienią smakuje najlepiej

Składniki

  • 8–10 śliwek
  • sok z 1 pomarańczy i skórka z 1/2 pomarańczy
  • 80 g brązowego cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 4 duże jajka
  • sok z 1 cytryny i skórka z 1/2 cytryny
  • 140 g greckiego jogurtu
  • 200 g mielonych migdałów
  • 200 g kaszki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • cukier puder

Sposób przygotowania

Śliwki umyj, przekrój na pół i pozbaw pestki. Do owoców dodaj skórkę z pomarańczy i brązowy cukier. Odstaw na 15 minut, od czasu do czasu wymieszaj. Miękkie masło zmiksuj z cukrem. Do puszystej masy kolejno dodawaj jajka, nie przerywając miksowania. Dodaj jogurt wymieszany z sokiem i skórką z cytryny. Połącz suche składniki: mielone migdały, kaszkę, mąkę, proszek do pieczenia i mielony cynamon. Wsyp do zmiksowanej masy i wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na formę wyłożoną pergaminem. Na wierzchu ułóż śliwki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C ok. 1 godzinę i 15 minut. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje