Ciasto migdałowe ze śliwkami
Jesienią smakuje najlepiej

Składniki
- 8–10 śliwek
- sok z 1 pomarańczy i skórka z 1/2 pomarańczy
- 80 g brązowego cukru
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 4 duże jajka
- sok z 1 cytryny i skórka z 1/2 cytryny
- 140 g greckiego jogurtu
- 200 g mielonych migdałów
- 200 g kaszki kukurydzianej
- 100 g mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- cukier puder
Sposób przygotowania
Śliwki umyj, przekrój na pół i pozbaw pestki. Do owoców dodaj skórkę z pomarańczy i brązowy cukier. Odstaw na 15 minut, od czasu do czasu wymieszaj. Miękkie masło zmiksuj z cukrem. Do puszystej masy kolejno dodawaj jajka, nie przerywając miksowania. Dodaj jogurt wymieszany z sokiem i skórką z cytryny. Połącz suche składniki: mielone migdały, kaszkę, mąkę, proszek do pieczenia i mielony cynamon. Wsyp do zmiksowanej masy i wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na formę wyłożoną pergaminem. Na wierzchu ułóż śliwki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C ok. 1 godzinę i 15 minut. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.