Ciasto półkruche ze śliwkami

Gotowe w godzinę!

Składniki:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 40 dag śliwek
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. 20 dag zimnego masła lub margaryny posiekaj ostrym nożem. Dodaj dwa żółtka. Wsyp przesianą mąkę oraz 3/4 szklanki cukru. Dodaj szczyptę soli i śmietanę, połącz składniki i zagnieć półkruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Reklama

2. W tym czasie przebierz śliwki, opłucz je pod bieżącą wodą, przekrój na połówki i pozbaw pestek. Wydrylowane śliwki ułóż na sicie i pozostaw do ocieknięcia.

3. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. 1/4 porcji odłóż. Resztą wylep dno formy. Na cieście rozłóż przygotowane połówki śliwek.

4. Pozostałe ciasto zagnieć z resztą masła i cukru. Kruszonką posyp wierzch placka. Formę wstaw do piekarnika. Piecz 40-45 minut w temp. 180 st. Podawaj na ciepło (np. z lodami) lub po przestudzeniu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje