Ciasto półkruche ze śliwkami
Gotowe w godzinę!
Składniki:
- 25 dag masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
- 40 dag śliwek
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. 20 dag zimnego masła lub margaryny posiekaj ostrym nożem. Dodaj dwa żółtka. Wsyp przesianą mąkę oraz 3/4 szklanki cukru. Dodaj szczyptę soli i śmietanę, połącz składniki i zagnieć półkruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. W tym czasie przebierz śliwki, opłucz je pod bieżącą wodą, przekrój na połówki i pozbaw pestek. Wydrylowane śliwki ułóż na sicie i pozostaw do ocieknięcia.
3. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. 1/4 porcji odłóż. Resztą wylep dno formy. Na cieście rozłóż przygotowane połówki śliwek.
4. Pozostałe ciasto zagnieć z resztą masła i cukru. Kruszonką posyp wierzch placka. Formę wstaw do piekarnika. Piecz 40-45 minut w temp. 180 st. Podawaj na ciepło (np. z lodami) lub po przestudzeniu.