Ciasto rabarbarowe z cytrynową pianką
Co najbardziej lubimy wiosną? Pierwsze sezonowe desery. Nadchodzi czas na orzeźwiające ciasto z rabarbarem, pyszne i nie za słodkie. Świeże jak majowa zieleń.
Ciasto rabarbarowe jest jak leniwe popołudnie spędzone na tarasie lub na majowym pikniku. Zachwyca smakiem, lekko kwaśnym i aromatem. Do tego ładnie się prezentuje: po przekrojeniu widzimy kilka kolorowych warstw, żółte kruche ciasto, różowo-zielony rabarbar i lekko cytrynowa pianka. Jego przygotowanie nie jest zbyt trudne, wiec do dzieła!
Do przygotowania potrzebujemy, na ciasto: pół kilograma mąki pszennej, kostkę margaryny, 5 żółtek, 6 łyżek cukru, 2 łyżki śmietany 18 proc., cukier waniliowy, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Ponadto: pół kg rabarbaru, pół szklanki cukru, 5 białek i 3 kisiele cytrynowe w proszku.
Z mąki pszennej i ziemniaczanej, margaryny, żółtek wymieszanych z cukrem, śmietany zagniatamy kruche ciasto, dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, a gdy piana będzie gładka, wsypujemy proszek kisielowy i mieszamy jeszcze przez chwilę.
Na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy rozwałkowane kruche ciasto. Na nim układamy rabarbar i posypujemy go cukrem, nie za dużo. Na wierzch wykładamy pianę z białek z kisielem, wyrównujemy wierzch nożem.
Ciasto pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 st. C. Piana ma się lekko zezłocić. Podajemy po wystudzeniu. (PAP Life)
autorka: Dorota Kieras