Ciasto "Rafaello" - plisia
<b>Składniki:</b> CIASTO: 6 jaj, 6 łyżek mąki, 6 łyżek cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na puszystą masę, dodać cukier ciągle ubijając, następnie dodać żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać tak, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto przelać na blachę i piec w temp. 180 stopni około 40 minut.
Składniki na krem: 1 litr śmietanki 36 proc., 2 białe czekolady, 2 śnieżki na mleku, wiórki kokosowe.
Przygotowanie
Śmietankę i połamane w kostki czekolady włożyć do blaszanej miski i rozpuścić na parze, odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie wsypać śnieżkę i ubić mikserem na puszystą masę, dodać wiórki kokosowe. Połową kremu przełożyć biszkopt, a pozostałą połowę położyć na wierzch i posypać wiórkami kokosowymi. wstawić do lodówki na około 2 godz. Smacznego!