Ciasto sióstr urszulanek

Recepturą na urzekające smakiem i prostotą wykonania ciasto z naszą czytelniczką wiele lat temu podzieliły się zaprzyjaźnione siostry urszulanki.

Domowe ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje
Domowe ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje123RF/PICSEL

1. W rondelku umieszczamy margarynę, kakao i cukier, zalewamy całość szklanką mleka, stawiamy na niewielkim ogniu, zagotowujemy często mieszając, aż składniki rozpuszczą się i połączą, by powstała jednolita masa. Zdejmujemy ją z ognia i studzimy.

2. Dwa całe jajka wbijamy do osobnego naczynia, dodajemy dwa żółtka z pozostałych jajek (białka odlewamy, bo wykorzystamy je za chwilę), miksujemy jajka z żółtkami, aż otrzymamy jednolitą masę. Nie przestając miksować dodajemy do niej przestudzoną masę kakaową. Do całości dodajemy łyżkę proszku do pieczenia oraz mąkę przesianą przez sito. Starannie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły.

3. Dwa odłożone białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, mieszamy.

4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (w opcji góra-dół) i pieczemy ciasto przez 25 min. 

5. Upieczone i przestudzone ciasto kroimy ostrym nożem wzdłuż, smarujemy wierzch dolnej połowy marmoladą i przykrywamy ją ostrożnie drugą połową ciasta. Gotowe odstawiamy na godzinę.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas