Ciasto Słoneczko
Gruszki umyj, obierz, pokrój na ósemki, wytnij gniazda nasienne.
Składniki na 10-12 porcji:
Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 12 dag zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do oprószenia po upieczeniu
- 1 jajko
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- tłuszcz i mąka do formy;
Nadzienie:
- 40 dag twardych gruszek, np. odmiany konferencja
- 15 dag cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: masło posiekaj. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj masło, jajko oraz 1 łyżkę wody. Zagnieć ciasto. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dolej odrobinę wody. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy foremki, przykryj folią i schładzaj w lodówce przez 30 minut. Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
2. Gruszki umyj, obierz, pokrój na ósemki, wytnij gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Owoce rozłóż na spodzie formy. Na patelni stop cukier. Wymieszaj z 1 łyżeczką soku z cytryny i wodą. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty karmel. Domieszaj masło, polej gruszki.
3. Owoce przykryj ciastem i dociśnij. Piecz przez 30 minut w 200ºC. Przykryj talerzem, odwróć do góry dnem. Gruszki oprósz cukrem pudrem.
Waniliowy karmel: Wrzątek wymieszaj z 1 łyżeczką esencji waniliowej lub 1 łyżką cukru waniliowego.
Czas przygotowania: 50 minut