Ciasto wiśniowe z kruszonką
Składniki: 1 kg wiśni, 2 op. budyniu waniliowego (na 500 ml mleka), 27,5 dag cukru, 750 ml nektaru wiśniowego, 22,5 dag masła, 40 dag mąki, 10 dag wiórków kokosowych, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 1 jajko, 1 łyżka cukru pudru, mięta do dekoracji.
2. Masło stopić (nie przypalić!), wystudzić. Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać z wiórkami kokosowymi, cukrem wanilinowym, 20 dag cukru i szczyptą soli. Dodać stopione masło, wbić jajko. Wszystkie składniki zagnieść na kruszonkę.
3. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsypać 2/3 przygotowanej kruszonki, docisnąć ręką do dna tortownicy. Na warstwę kruszonki wyłożyć masę wiśniową. Przykryć pozostałą kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec 40- 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce kuchennej. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem i ewentualnie udekorować listkami mięty.