Ciasto z awokado i bazylią
Zielone ciasto dla 6-8 osób.

Składniki
na spód ciasta
- 250 g herbatników pełnoziarnistych (jak ciastka digestive)
- 100 g masła
Składniki
na masę
- odrobina wody
- 6 listków żelatyny
- 300 ml jogurtu
- 200 g serka wiejskiego
- 100 g cukru
- pęczek bazylii
- sok z jednej limonki
- 2 awokado
- 200 ml śmietany kremówki
- 1/2 - 1 łyżeczki wanilii
Składniki
do dekoracji
- 2 limonki
- świeże liście bazylii
- świeże liście mięty
- truskawki
Sposób przygotowania:
Pokrusz ciastka w moździerzu lub elektrycznym blenderze. Rozpuść masło i połącz z pokruszonymi ciastkami. Kiedy masa będzie gładka, rozprowadź ją na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, dociśnij masę palcami, aby uformować równą podstawę. Przełóż tortownicę do lodówki lub zamrażalnika, aby masa, z której zrobiony jest spód stężała. Namocz żelatynę w listkach. Odsącz nadmiar wody. Zagotuj niewielką ilość wody i rozpuść w niej żelatynę. Wyłącz gaz i odstaw garnek, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła.
Przetnij awokado na pół i usuń pestkę. Przełóż miąższ do blendera. Dodaj jogurt, serek wiejski, cukier, bazylię i rozpuszczoną żelatynę, miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Ubij śmietanę i dodaj do niej zmiksowane owoce. Dodaj wanilię i dokładnie wymieszaj.Przełóż nadzienie na schłodzoną podstawę w tortownicy. Przykryj tortownicę folią i odstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Pokrój limonki w cienkie plasterki. Truskawki przetnij na pół. Ułóż listki ziół na brzegu ciasta, a obok nich rozmieść plasterki limonki. W środku rozłóż przekrojone na pół truskawki. Podawaj na stół.Przepis autorstwa Sary La Fountain
Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.