Ciasto z awokado i bazylią

Zielone ciasto dla 6-8 osób.

Ciasto z awokado i bazylią, przepis Sary la Fountain
Ciasto z awokado i bazylią, przepis Sary la Fountainmateriały prasowe

Pokrusz ciastka w moździerzu lub elektrycznym blenderze. Rozpuść masło i połącz z pokruszonymi ciastkami. Kiedy masa będzie gładka, rozprowadź ją na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, dociśnij masę palcami, aby uformować równą podstawę. Przełóż tortownicę do lodówki lub zamrażalnika, aby masa, z której zrobiony jest spód stężała.

Namocz żelatynę w listkach. Odsącz nadmiar wody. Zagotuj niewielką ilość wody i rozpuść w niej żelatynę. Wyłącz gaz i odstaw garnek, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła.

Przetnij awokado na pół i usuń pestkę. Przełóż miąższ do blendera. Dodaj jogurt, serek wiejski, cukier, bazylię i rozpuszczoną żelatynę, miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Ubij śmietanę i dodaj do niej zmiksowane owoce. Dodaj wanilię i dokładnie wymieszaj.

Przełóż nadzienie na schłodzoną podstawę w tortownicy. Przykryj tortownicę folią i odstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Pokrój limonki w cienkie plasterki. Truskawki przetnij na pół. Ułóż listki ziół na brzegu ciasta, a obok nich rozmieść plasterki limonki. W środku rozłóż przekrojone na pół truskawki. Podawaj na stół.

Przepis autorstwa Sary La Fountain

Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

Zmysłowe smaki: Jak obrać i jeść awokadoInteria.tv
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas