Reklama

Reklama

Ciasto z czereśniami

Ten deser zachwyci was smakiem!

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 25 dag masła (powinno być w temp. pokojowej)
  • 2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • 50 dag drylowanych czereśni

Sposób przygotowania

1. Masło i cukier ubij na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiej, wsyp sól i proszek do pieczenia. Składniki stopniowo dodawaj do masy jajecznej, mieszając szpatułką tylko do połączenia. 

2. Białka ubij z solą na sztywno, stopniowo dodawaj do reszty masy, mieszając tylko do połączenia. 

3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto, a następnie łyżką powciskaj do środka owoce. Piecz do suchego patyczka przez około 40 minut w temp. 180°C. Studź w lekko uchylonym piekarniku. Następnie oprósz cukrem pudrem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje