Ciasto z czereśniami
Ten deser zachwyci was smakiem!

Składniki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 25 dag masła (powinno być w temp. pokojowej)
- 2 szklanki mąki
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- 50 dag drylowanych czereśni
16 porcji
Sposób przygotowania
1. Masło i cukier ubij na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiej, wsyp sól i proszek do pieczenia. Składniki stopniowo dodawaj do masy jajecznej, mieszając szpatułką tylko do połączenia. 2. Białka ubij z solą na sztywno, stopniowo dodawaj do reszty masy, mieszając tylko do połączenia. 3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto, a następnie łyżką powciskaj do środka owoce. Piecz do suchego patyczka przez około 40 minut w temp. 180°C. Studź w lekko uchylonym piekarniku. Następnie oprósz cukrem pudrem.