Ciasto z jabłkami Siostry Anastazji
Zobacz przepis Siostry Anastazji na ciasto z jabłkami w biszkopcie z polewą czekoladową.
Ciasto ucierane
Składniki:
- 5 jaj
- margaryna - tyle, ile waga jaj
- cukier - tyle, ile waga jaj
- mąka - tyle, ile waga jaj
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto.
Ciasto biszkoptowe
Składniki:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodając żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodatki:
- 4-5 jabłek
- 10-15 dag twardej marmolady
- 4-5 łyżek bułki tartej
Jabłka obrać, pokroić w plastry i wydrążyć środki.
Polewa czekoladowa
Składniki:
- 10 dag czekolady (gorzka, mleczna, biała)
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej (naczynie z pokruszoną czekoladą umieścić bezpośrednio nad naczyniem z gotującą wodą). Czekolada powinna rozpuszczać się powoli. Wymieszać po całkowitym jej rozpuszczeniu.
Gotową przyozdobić wierzch ciasta.
Uwaga: można dodać do czekolady gorzkiej 1-2 łyżki wody, a do mlecznej i białej 1-2 łyżki mleka.
Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto ucierane posypać tartą bułką. Rozłożyć plastry jabłek. Środek każdego plastra wypełnić marmoladą. Zalać ciastem biszkoptowym. Piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 50 min.
Po upieczeniu wierzch przyozdobić polewą czekoladową.
Przepis pochodzi z książki "102 ciasta z owocami Siostry Anastazji"