Ciasto z jabłkami Siostry Anastazji

Zobacz przepis Siostry Anastazji na ciasto z jabłkami w biszkopcie z polewą czekoladową.

Ciasto ucierane

Składniki:

  • 5 jaj
  • margaryna - tyle, ile waga jaj
  • cukier - tyle, ile waga jaj
  • mąka - tyle, ile waga jaj
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Reklama

Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto.

Ciasto biszkoptowe

Składniki:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, stopniowo dodając żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Dodatki:

  • 4-5 jabłek
  • 10-15 dag twardej marmolady
  • 4-5 łyżek bułki tartej

Jabłka obrać, pokroić w plastry i wydrążyć środki.

Polewa czekoladowa

Składniki:

  • 10 dag czekolady (gorzka, mleczna, biała)

Czekoladę pokruszyć na drobne kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej (naczynie z pokruszoną czekoladą umieścić bezpośrednio nad naczyniem z gotującą wodą). Czekolada powinna rozpuszczać się powoli. Wymieszać po całkowitym jej rozpuszczeniu.

Gotową przyozdobić wierzch ciasta.

Uwaga: można dodać do czekolady gorzkiej 1-2 łyżki wody, a do mlecznej i białej 1-2 łyżki mleka.

Przygotowanie do pieczenia:

Ciasto ucierane posypać tartą bułką. Rozłożyć plastry jabłek. Środek każdego plastra wypełnić marmoladą. Zalać ciastem biszkoptowym. Piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 50 min.

Po upieczeniu wierzch przyozdobić polewą czekoladową.

Przepis pochodzi z książki "102 ciasta z owocami Siostry Anastazji"


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje