Ciasto z kremem malinowym

Krem malinowy ma wyjątkowy smak. Z biszkoptem komponuje się świetnie.

Biszkopt przełóż malinowym kremem
Biszkopt przełóż malinowym kremem 123RF/PICSEL

1. Maliny przełożyć na sitko, pozostawić w pokojowej temperaturze do rozmrożenia. Białka ubić ze szczyptą soli i 10 dag cukru. Dodać żółtka, dobrze wymieszać. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem płaskiej blasze. Piec 10 minut w 200°C. Upieczony biszkopt przełożyć na posypaną cukrem ściereczkę. Usunąć papier pergaminowy i razem ze ściereczką zrolować. Odłożyć do wystudzenia.

2. Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić na cienkie cząstki. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Maliny zmiksować z 12,5 dag cukru, przetrzeć przez sitko, wymieszać z żelatyną. Ubić na sztywno 25 dag śmietany i połączyć z tężejącym musem malinowym.

3. Biszkopt rozwinąć. Posmarować kremem malinowym. Na nim rozłożyć cząstki brzoskwiń i ponownie zwinąć. Roladę wstawić do lodówki na 3 godziny.

4. Resztę śmietany ubić na sztywno, przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Mocno schłodzić. Schłodzoną roladę oprószyć cukrem pudrem, udekorować rozetkami śmietany wyciśniętymi ze szprycy. Posypać mielonymi pistacjami. 

Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas