Ciasto z marchewką na dziewięć sposobów

Tarta z warzywną spiralą
Tarta z warzywną spiralą123RF/PICSEL

Tarta z warzywną spiralą

Składniki

- spód:

  • 1 op. francuskiego ciasta (ok. 45 dag)
  • tłuszcz do formy

- nadzienie:

  • 3-4 marchewki
  • 1 cukinia
  • po 10 dag mozzarelli, sera pleśniowego i parmezanu
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany 22 proc.
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól
12 porcji

Sposób przygotowania:

Wersja light:

Wersja na zmarszczki

Kołacz z ananasem

Kołacz z ananasem
Kołacz z ananasem123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 starte marchewki
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. oleju
  • 2 plasterki ananasa z puszki (ew. jabłka)
  • 1 i 1/3 szkl. mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
16 porcji

Sposób przygotowania:

Wersja light

Wersja na zaparcia

Korzenna kremówka

Korzenna kremówka
Korzenna kremówka123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 i 1/3 szkl. mąki
  • 2 starte marchewki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3 jajka, 3 łyżki miodu
  • po 2 łyżeczki proszku do pieczenia, przyprawy do piernika i żelatyny
  • 2 szkl. posiekanych bakalii
  • 1 pomarańcza
  • 1 szkl. śmietany 30 proc.
16 porcji

Sposób przygotowania:

Wersja light

Wersja przy nadciśnieniu

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?