Reklama

Reklama

Ciasto z marchewką na dziewięć sposobów

Choć przez cały rok masz jej pod dostatkiem, to właśnie teraz jest najbardziej krucha, soczysta i pełna witamin. Wykorzystaj zatem to pyszne, zdrowe warzywo i przygotuj dla domowników wyjątkowe wypieki.

Tarta z warzywną spiralą

Czas przyrządzenia: ok. 70 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki - spód:

  • 1 op. francuskiego ciasta (ok. 45 dag)
  • tłuszcz do formy

Składniki - nadzienie:

  • 3-4 marchewki
  • 1 cukinia
  • po 10 dag mozzarelli, sera pleśniowego i parmezanu
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany 22 proc.
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Spód: ciasto francuskie rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze na 20 minut, by rozmarzło. Formę do tarty (śr. 30 cm) natłuść. Placek rozwałkuj, formując kółko (śr. 36 cm). Plackiem wylep spód i brzeg formy. Piecz 15 minut w temp. 200 st.

2. Nadzienie: ser pleśniowy pokrusz, parmezan i mozzarellę zetrzyj. Sery wymieszaj ze śmietaną. Przypraw słodką i ostrą papryką oraz solą.

3. Marchewki obierz, cukinię oczyść, warzywa umyj, potnij wzdłuż w cienkie plasterki. Plasterki marchewki gotuj przez 1-2 minuty we wrzątku. Wyjmij, osusz. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj masę serową i ułóż plasterki marchewki na przemian z plasterkami cukinii, formując spiralę. Piecz jeszcze ok. 15 minut w temp. 200 st.

Reklama

Wersja light:

Jeśli się odchudzasz, zrezygnuj z francuskiego ciasta, bo jest bardzo tłuste. Lepiej przygotuj spód orkiszowy: zagnieć ciasto z 20 dag mąki orkiszowej, 5 dag masła, 3 dag serka kremowego oraz 1 jajka. Posól do smaku.

Do farszu użyj śmietany 10-proc., a zamiast parmezanu oraz sera pleśniowego dodaj 2 jajka.

Wersja na zmarszczki

Do warzywnej spirali dodaj jeszcze 1 bakłażan pokrojony wcześniej w cienkie plasterki. Zawiera on nasunin, który jest silnym antyoksydantem. Ma zdolność do neutralizowania wolnych rodników, co czyni go doskonałą substancją przeciwstarzeniową.

Kołacz z ananasem

Czas przyrządzenia: ok. 60 min
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 starte marchewki
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. oleju
  • 2 plasterki ananasa z puszki (ew. jabłka)
  • 1 i 1/3 szkl. mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka  od białek. Żółtka utrzyj z połową cukru, domieszaj marchewkę. Ucierając, porcjami wlej  olej, wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Domieszaj posiekane plasterki ananasa.

2. Białka ubij, dosypując resztę cukru. Pianę z białek delikatnie domieszaj do ciasta. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. Piecz przez 45 minut. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Wersja light

Jeśli chcesz bez wyrzutów sumienia  cieszyć się słodkim smakiem ciasta, to zamiast cukru dodaj 8 łyżek stewii w proszku. Nie ma ona prawie żadnych kalorii. Stewia nie powoduje też próchnicy, nie wpływa na poziom glukozy i działa korzystnie na nadciśnienie.

By jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność ciasta, dodaj tylko połowę wiórków.

Wersja na zaparcia

Słodycze oraz słodkie przekąski, które zawierają dużo cukru, nasilają zaparcia. Najlepiej walczyć  z nimi, jedząc produkty bogate w błonnik. Dlatego oprócz kokosa do ciasta dodaj 10 dag posiekanych niesolonych pistacji, które ułatwiają pracę układu pokarmowego. Pomagają też obniżać cholesterol i są bogate luteinę oraz minerały, zwłaszcza potas. Mają go najwięcej ze wszystkich orzechów.

Korzenna kremówka

Czas przyrządzenia: ok. 60 min + chłodzenie
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 2 i 1/3 szkl. mąki
  • 2 starte marchewki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3 jajka, 3 łyżki miodu
  • po 2 łyżeczki proszku do pieczenia, przyprawy do piernika i żelatyny
  • 2 szkl. posiekanych bakalii
  • 1 pomarańcza
  • 1 szkl. śmietany 30 proc.

Sposób przygotowania:

1. Z pomarańczy otrzyj skórkę, wyciśnij sok. W miseczce połącz olej, miód, jajka i 4 łyżki soku z pomarańczy. Do drugiej miseczki wsyp mąkę z proszkiem, 1/2 szkl. cukru, skórkę z pomarańczy oraz przyprawę. Sypkie składniki wsyp do miseczki z płynnymi. Domieszaj bakalie i marchewkę. Przełóż do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 50 minut w  180 st.

2. Żelatynę namocz w reszcie soku, gdy spęcznieje rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij z resztą cukru, połącz z żelatyną. Rozsmaruj na cieście. Chłodź 2 godz.

Wersja light

By zmniejszyć kaloryczność ciasta, zrezygnuj z kremówki, ciasto posmaruj 20 dag serka waniliowego homogenizowanego. Zamiast 1/2 bakalii dodaj jeszcze jedną marchewkę. Marchew ma zdecydowanie mniej kalorii i jest bogatym źródłem beta karotenu, wspomagającego wzrok i odporność.

Wersja przy nadciśnieniu

Zrezygnuj z tłustej śmietany, a marchewki zamień na piure z buraka. Buraki są bogatym źródłem azotanów. Są to związki, które podnoszą stężenie tlenku azotu, regulującego ciśnienie krwi. By nie tracić cennych witamin, buraki ugotuj albo upiecz w łupince.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: ciasto marchewkowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje