Ciasto z owocami z kompotu

Wykorzystaj przetwory, które zrobiłaś latem.

W zimie nie musisz rezygnować z owocowych ciast
W zimie nie musisz rezygnować z owocowych ciast123RF/PICSEL

Składniki:

  • 33 dag mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 125 ml mleka
  • 2 i pół dag drożdży
  • pół łyżeczki  soli
  • 100 ml oleju

Kruszonka:

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy

Ponadto:

  • słoik śliwek z kompotu
  • słoik wiśni drylowanych z kompotu

Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzej, dodaj pokruszone drożdże, oprósz cukrem. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia. Jajka utrzyj z resztą cukru. Dodaj rozczyn drożdżowy, mąkę, sól i olej, dokładnie wyrób. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kruszonka: składniki połącz, zagnieć. Śliwki i wiśnie osącz z kompotu. Ciasto wyłóż na blachę. Przykryj owocami, zetrzyj na tarce kruszonkę. Piecz godzinę w temp. 180°C.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas