Ciasto z owocami z kompotu
Wykorzystaj przetwory, które zrobiłaś latem.
Składniki:
- 33 dag mąki tortowej
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 125 ml mleka
- 2 i pół dag drożdży
- pół łyżeczki soli
- 100 ml oleju
Kruszonka:
- 25 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
Ponadto:
- słoik śliwek z kompotu
- słoik wiśni drylowanych z kompotu
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzej, dodaj pokruszone drożdże, oprósz cukrem. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia. Jajka utrzyj z resztą cukru. Dodaj rozczyn drożdżowy, mąkę, sól i olej, dokładnie wyrób. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka: składniki połącz, zagnieć. Śliwki i wiśnie osącz z kompotu. Ciasto wyłóż na blachę. Przykryj owocami, zetrzyj na tarce kruszonkę. Piecz godzinę w temp. 180°C.