Reklama

Reklama

Ciasto z polewą czekoladową i płatkami owsianymi

Ten przepis jest stary jak świat, a całe pokolenia cieszą się jego prostotą. Pyszne, puszyste ciasto z polewą czekoladową i płatkami owsianymi to idealny pomysł na deser. Połączenie składników jest wprost doskonałe.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka cukru 4 jaja kurze 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki

  • Polewa:
  • 2 szklanki cukru
  • 10 łyżek mleka krowiego lub roślinnego
  • olejek migdałowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki płatków górskich
  • 10 łyżek kakao

Oddziel żółtka jaj od białek, żółtka odstaw, a białka ubij na sztywno. Do misy dodaj cukier, masło, mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Wszystko mieszaj drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej, zwartej, jednolitej masy. 

Blaszkę do pieczenia wysmaruj margaryną i obsyp bułką tartą. Masę przełóż do przygotowanej blaszki i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika. Piecz ok. 35 minut do uzyskania złotego koloru.

Gdy ciasto stygnie, przygotuj polewę. Do rondelka wsyp cukier, wlej olejek migdałowy i mleko oraz dodaj masło. Podgrzej wszystko na małym ogniu, do zagotowania. 

Następnie zdejmij z ognia, dodaj płatki owsiane i wsyp kakao. Wszystko mieszaj do powstania jednolitej masy. Gdy polewa nieco ostygnie, wylej ją na ostudzone już ciasto. 

Podawaj gdy polewa stężeje na cieście. 

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | Czekolada | deser

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje