Ciasto z polewą czekoladową i płatkami owsianymi
Ten przepis jest stary jak świat, a całe pokolenia cieszą się jego prostotą. Pyszne, puszyste ciasto z polewą czekoladową i płatkami owsianymi to idealny pomysł na deser. Połączenie składników jest wprost doskonałe.
Oddziel żółtka jaj od białek, żółtka odstaw, a białka ubij na sztywno. Do misy dodaj cukier, masło, mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Wszystko mieszaj drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej, zwartej, jednolitej masy.
Blaszkę do pieczenia wysmaruj margaryną i obsyp bułką tartą. Masę przełóż do przygotowanej blaszki i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika. Piecz ok. 35 minut do uzyskania złotego koloru.
Gdy ciasto stygnie, przygotuj polewę. Do rondelka wsyp cukier, wlej olejek migdałowy i mleko oraz dodaj masło. Podgrzej wszystko na małym ogniu, do zagotowania.
Następnie zdejmij z ognia, dodaj płatki owsiane i wsyp kakao. Wszystko mieszaj do powstania jednolitej masy. Gdy polewa nieco ostygnie, wylej ją na ostudzone już ciasto.
Podawaj gdy polewa stężeje na cieście.