Składniki na 20 kawałków: - 4 białka z jaj, - 400 g cukru, - 150 g masła, - 250 ml maślanki, - 42 g drożdży, - 500 g mąki, - szczypta soli, - 1 jajko, - 750 g wiśni, - 100 g płatków migdałowych, - tłuszcz do blachy Przygotowanie: Białka ubić na sztywna pianę, dosypywać 200 g cukru ciągle ubijając. Na wyłożoną papierem blachę nakładać małe porcje (4-5 cm średnicy). Piec w 150 st. C przez 30 minut. 75 g masła roztopić. Maślankę lekko podgrzać, wkruszyć drożdże. Mąkę, 100 g cukru i sól umieścić w misce. Dodać maślankę, masło, jajko. Wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Ciasto rozwałkować (32x38 cm) i ułożyć na blasze. Odstawić na kolejne 20 minut. Wiśnie wydrylować. Wiśnie i 75 g masła w kawałkach wciskać do ciasta. Posypać płatkami migdałowymi i 100 g cukru. Piec w 200 st. C przez 15-20 minut. Podawać z bezami. Czas przygotowania: 70 minut Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal