Składniki: - 800 g mąki, - 250 ml mleka, - 42 g drożdży, - 250 g cukru, - 2 szklanki wiśni, - 100 g makaroników, - 325 g masła, - 2 paczki cukru waniliowego, - jajko, - tłuszcz do smarowania blachy, mąka do podsypywania Przygotowanie: 500 g mąki wsypać do miski, zrobić zagłębienie. 100 ml mleka lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Zaczyn wlać do mąki, wsypać 50 g cukru, zarobić, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Makaroniki pokruszyć. 250 g masła, 300 g mąki, paczkę cukru waniliowego, 150 cukru wyrobić przy pomocy robota kuchennego na kruszonkę. Na koniec dodać łyżkę mąki, krótko przesmażyć i odstawić w chłodne miejsce. 75 g masła , 50 g cukru, 150 ml mleka, paczkę cukru waniliowego i jajko dodać do podrośniętego ciasta i wyrobić na gładkie ciasto przy pomocy robota kuchennego. Ciasto przykryć i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Blachę nasmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować (ok 35 x 40 cm) i ułożyć na blasze. Przykryć i odstawić jeszcze na 20 minut. Wiśnie ułożyć na cieście, posypać posypką i piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 25-30 minut. Ciasto wyjąc i pozostawić do ostygnięcia. Doskonale smakuje z bitą śmietaną. Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 1300 kJ/310 kcal