Ciasto zebra
Ulubione ciasto z dzieciństwa. Ma same zalety. Pięknie prezentuje się na stole, smakuje wspaniale i do tego jest bardzo proste w przygotowaniu.
1. Oddzielamy białka jajek od żółtek
2. Ubijamy białka na sztywno, stopniowo dodając cukier.
3. Gdy białka będą ubite dodajemy do nich żółtka i miksujemy całość.
4. Mąkę przesiewamy do miski. Przesianą dodajemy stopniowo do jajek, mieszamy, wlewamy szklankę wody gazowanej i olej - partiami, naprzemiennie, po każdej porcji mieszamy całość. Dodajemy proszek do pieczenia i aromat, mieszamy jeszcze chwilę.
5. Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Przekładamy do dwóch osobnych naczyń. Do jednej dodajemy dwie łyżki kakao, mieszamy, do drugiej - dwie łyżki mąki i również mieszamy.
6. Tortownicę natłuszczamy margaryną i oprószamy niewielką ilością mąki.
7. Do tortownicy przekładamy ciasta warstwami - naprzemiennie - dwie łyżki ciemnego, dwie łyżki białego i tak aż do wyczerpania składników.
8. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni.
9. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem margaryny. Polewą ozdabiamy upieczone ciasto.