Reklama

Reklama

Ciasto zebra

Ulubione ciasto z dzieciństwa. Ma same zalety. Pięknie prezentuje się na stole, smakuje wspaniale i do tego jest bardzo proste w przygotowaniu.

Czas przyrządzenia: 90 min.
Składniki dla: 4-5

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki + większa szczypta do posypania tortownicy
  • Ulubiony zapach do ciast
  • Do polewy: 2 tabliczki gorzkiej czekolady + łyżka margaryny

1. Oddzielamy białka jajek od żółtek

2. Ubijamy białka na sztywno, stopniowo dodając cukier.

3. Gdy białka będą ubite dodajemy do nich żółtka i miksujemy całość. 

4. Mąkę przesiewamy do miski. Przesianą dodajemy stopniowo do jajek, mieszamy, wlewamy szklankę wody gazowanej i olej - partiami, naprzemiennie, po każdej porcji mieszamy całość. Dodajemy proszek do pieczenia i aromat, mieszamy jeszcze chwilę. 

5. Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Przekładamy do dwóch osobnych naczyń. Do jednej dodajemy dwie łyżki kakao, mieszamy, do drugiej - dwie łyżki mąki i również mieszamy. 

6. Tortownicę natłuszczamy margaryną i oprószamy niewielką ilością mąki.

7. Do tortownicy przekładamy ciasta warstwami - naprzemiennie - dwie łyżki ciemnego, dwie łyżki białego i tak aż do wyczerpania składników. 

8. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. 

9. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem margaryny. Polewą ozdabiamy upieczone ciasto. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje