Ciasto zebra

Ulubione ciasto z dzieciństwa. Ma same zalety. Pięknie prezentuje się na stole, smakuje wspaniale i do tego jest bardzo proste w przygotowaniu.

Cieszy oczy i podniebienie
Cieszy oczy i podniebienie123RF/PICSEL

1. Oddzielamy białka jajek od żółtek

2. Ubijamy białka na sztywno, stopniowo dodając cukier.

3. Gdy białka będą ubite dodajemy do nich żółtka i miksujemy całość. 

4. Mąkę przesiewamy do miski. Przesianą dodajemy stopniowo do jajek, mieszamy, wlewamy szklankę wody gazowanej i olej - partiami, naprzemiennie, po każdej porcji mieszamy całość. Dodajemy proszek do pieczenia i aromat, mieszamy jeszcze chwilę. 

5. Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Przekładamy do dwóch osobnych naczyń. Do jednej dodajemy dwie łyżki kakao, mieszamy, do drugiej - dwie łyżki mąki i również mieszamy. 

6. Tortownicę natłuszczamy margaryną i oprószamy niewielką ilością mąki.

7. Do tortownicy przekładamy ciasta warstwami - naprzemiennie - dwie łyżki ciemnego, dwie łyżki białego i tak aż do wyczerpania składników. 

8. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. 

9. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem margaryny. Polewą ozdabiamy upieczone ciasto.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas