Ciasto ziemniaczane z kiszoną kapustą i kabanosami

Z kuchni niemieckiej.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g ziemniaków
  • 400 g mąki
  • opakowanie suszonych drożdży
  • sól
  • 1 jajko
  • 150 g kabanosów
  • pól pęczka zielonej cebulki
  • 580  ml kiszonej kapusty
  • 4 gałązki majeranku
  • 200 g śmietany
  • pieprzSkładniki:

Ziemniaki obrać, utrzeć, nieco odcisnąć. Sparzyć 100 ml wrzątku. Mąkę zmieszać z drożdżami i łyżeczką soli. Dodać ziemniaki i jajko i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30-45 minut. Kabanosy pokroić w plasterki. Śmietanę wymieszać z listkami majeranku i pokrojoną zieloną cebulką. Ciasto jeszcze raz wyrobić, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze uformować krążek i posmarować połową śmietany, nałożyć kiszoną kapustę i kabanosy Piec w 225 st. C przez ok 20 minut. Pokroić i podawać z pozostała śmietaną.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas