Reklama

Reklama

Ciasto żółw

Przygotowanie: 40 minut. Porcja: 250 kilokalorii.

Składniki - na 10-12 porcji

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 dag mąki pszennej
  • 2 dag mąki ziemniaczanej
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ¼ szklanki herbaty lub wody
  • 1 cytryna
  • 2-3 banany
  • 6-7 owoców kiwi

Przygotowanie:


Reklama

1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp obie mąki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wlej do tortownicy. Piecz ok. 25 min w temperaturze 170°C.

2. Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody. Wystudź. Kiwi obierz i pokrój w plastry. Włóż je na około 30 sekund do wrzącej wody. Dokładnie osusz. Z cytryny wyciśnij sok. Połowę dodaj do herbaty lub wody. Banany obierz, pokrój w cienkie paski lub w plastry. Skrop pozostałym sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder. Na koniec wlej lekko tężejącą galaretkę, dokładnie zmiksuj.

3. Biszkopt nasącz herbatą lub wodą z cytryną i rozłóż na nim banany. Wyłóż tężejącą śmietanę, formując z niej plecy żółwia. Plastrami kiwi obłóż wierzch ciasta. Zrób łapki oraz buźkę. Wstaw do lodówki.

Biszkopt możesz nasączyć ulubionym sokiem, a banany posypać startą czekoladą.

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje