Cielęcina w sosie tuńczykowym
Polecamy niecodzienną cielęcinę.
Składniki
1 i 1/4 kg zadniej cielęciny, łyżeczka suszonego rozmarynu oraz kilka gałązek świeżego, szklanka białego wytrawnego wina, 3 ząbki czosnku, po szczypcie kminku, majeranku, rozmarynu, sól, pieprz
Na sos: 2 puszki tuńczyka w oleju, szklanka majonezu, 1/2 szklanki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki kaparów, łyżka musztardy, ząbek czosnku
Przygotowanie
1. Jeden ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i rozetrzyj z solą oraz odrobiną rozmarynu. Natrzyj tą mieszanką umytą i osuszoną cielęcinę. Pozostałe dwa ząbki czosnku pokrój w plasterki. Mięso ponacinaj, a w powstałe kieszonki wsuń pokrojony czosnek oraz rozmaryn, oprósz ziołami.
2. Tak przygotowane mięso ułóż w brytfannie, polej winem. Piecz dwie godziny w temp. 160°C. Podczas pieczenia często podlewaj wytwarzającym się sosem. Gotową pieczeń pozostaw do zupełnego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
3. Przyrządź sos. Zmiksuj tuńczyka z czosnkiem, kaparami, dolewaną powoli oliwą i sokiem z cytryny. Następnie do sosu dodaj musztardę i majonez oraz przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszaj. Sosem polej plastry mięsa. Cielęcina z sosem tuńczykowym najsmaczniejsza jest na zimno, podawana z jasnym pieczywem i zieloną sałatą.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut
Porcja: 245 kilokalorii