Cielęcina z czosnkiem
Wyśmienita pieczeń.

Składniki na 4 porcje:
- 1 i 1/5 kg cielęciny bez kości, - 4 ząbki czosnku, - czosnek granulowany, - przyprawa uniwersalna do potraw - w proszku, - bazylia (suszona lub świeża), - 3 łyżki oliwy z oliwek, - 1/2 szklanki wina białego, - ew. pieprz mielony do smaku, - tłuszcz do formy, - zielenina, - warzywa do dekoracji
Przygotowanie:
Mięso opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Osączyć z wody lub osuszyć papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki. Osuszone mięso ponacinać ostrym nożem. Powstałe otwory naszpikować czosnkiem. Czosnek granulowany oraz przyprawę do potraw, pieprz, bazylię (gdy jest świeża, najpierw trzeba ją opłukać i drobniutko posiekać) wymieszać z oliwą. Cielęcinę posmarować oliwą, po czym odstawić ją na godzinę w chłodne miejsce. Następnie włożyć mięso do wysmarowanej tłuszczem formy. Wstawić do piekarnika o temp. 190 st. C i piec 45 minut. Później pieczeń cielęcą polać winem i piec jeszcze ok. 30 minut. Na koniec pokroić w plastry i udekorować.
Czas przygotowania 1,5 godziny minut