Cielęcina z czosnkiem

Wyśmienita pieczeń.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 i 1/5 kg cielęciny bez kości,
- 4 ząbki czosnku,
- czosnek granulowany,
- przyprawa uniwersalna do potraw - w proszku,
- bazylia (suszona lub świeża),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki wina białego,
- ew. pieprz mielony do smaku,
- tłuszcz do formy,
- zielenina,
- warzywa do dekoracji

Przygotowanie:

Mięso opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Osączyć z wody lub osuszyć papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki. Osuszone mięso ponacinać ostrym nożem. Powstałe otwory naszpikować czosnkiem. Czosnek granulowany oraz przyprawę do potraw, pieprz, bazylię (gdy jest świeża, najpierw trzeba ją opłukać i drobniutko posiekać) wymieszać z oliwą. Cielęcinę posmarować oliwą, po czym odstawić ją na godzinę w chłodne miejsce. Następnie włożyć mięso do wysmarowanej tłuszczem formy. Wstawić do piekarnika o temp. 190 st. C i piec 45 minut. Później pieczeń cielęcą polać winem i piec jeszcze ok. 30 minut. Na koniec pokroić w plastry i udekorować.

Czas przygotowania 1,5 godziny minut

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas