Ciepłe lody w polewie
Czas: ok. 50 minut; porcja – 220 kcal.
1. Biszkopty włóż do woreczka foliowego, zawiąż. Rozwałkuj wałkiem do ciasta lub potłucz tłuczkiem do mięsa tak, by powstały okruszki. Przesyp je do miski.
2. Do pokruszonych biszkoptów dodaj miękkie masło oraz cukier puder. Wsyp wiórki kokosowe. Starannie zagnieć gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj 1-2 łyżki kremówki. Ponownie wymieszaj.
3. Przygotowaną masę schłodź w lodówce. Obydwie polewy czekoladowe oraz lukier rozpuść według przepisu na opakowaniu. Przelej do osobnych miseczek. Do jednej miseczki z lukrem dodaj odrobinę żółtego barwnika spożywczego, utrzyj na gładką masę. Drugi lukier zabarw na niebiesko.
4. Ze schłodzonej masy biszkoptowej formuj w dłoniach kuleczki. Umieszczaj je na wafelkach do lodów, lekko wciskając do środka. Ciepłe lody zanurzaj w rozpuszczonej czekoladzie (połowę w białej, połowę w ciemnej). Odstaw do zastudzenia. Gdy polewa zastygnie, dekoruj słodycze żółtym i niebieskim lukrem. Posyp kolorową posypką, ponownie ostudź.
Serowe lody
Na sztywno ubij 200 ml kremówki z 2 łyżkami cukru pudru. Dodaj 25 dag serka mascarpone oraz 2-3 łyżki roztartych owoców (jagód, malin). Zmiksuj razem. Po zamrożeniu nakładaj do wafelków.
Dobra rada
Jeśli umocujesz kuleczki na patyczkach, lody zamienią się w lizaki.