Reklama

Reklama

Clafoutis morelowy

Ten pyszny francuski deser bez trudu przygotują nawet początkujący. Do klasycznej wersji Clafoutis używa się wiśni, ale można je też zrobić z dowolnymi owocami sezonowymi.

Składniki:

  • 400 g moreli
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • Laska wanilii
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 130 g mąki
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:

Morele pokroić na cząstki. Skropić 2 łyżkami likieru pomarańczowego. Laskę wanilii rozciąć, wyskrobać miąższ. Jajka rozdzielić. Żółtka, sól, miąższ wanilii i 50 g cukru utrzeć, dodać śmietanę, łyżkę likieru i mąkę. Białka ubić, wsypując 50 g cukru. Pianę wmieszać do ciasta. Do natłuszczonych 4 foremek nałożyć 1/3 ciasta, na nim ułożyć morele i resztę ciasta.  Posypać płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku (175 st. C) przez 30-35 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje