Clafoutis morelowy
Ten pyszny francuski deser bez trudu przygotują nawet początkujący. Do klasycznej wersji Clafoutis używa się wiśni, ale można je też zrobić z dowolnymi owocami sezonowymi.
Składniki:
- 400 g moreli
- 3 łyżki likieru pomarańczowego
- Laska wanilii
- 4 jajka
- Szczypta soli
- 100 g cukru
- 3-4 łyżki śmietany
- 130 g mąki
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Morele pokroić na cząstki. Skropić 2 łyżkami likieru pomarańczowego. Laskę wanilii rozciąć, wyskrobać miąższ. Jajka rozdzielić. Żółtka, sól, miąższ wanilii i 50 g cukru utrzeć, dodać śmietanę, łyżkę likieru i mąkę. Białka ubić, wsypując 50 g cukru. Pianę wmieszać do ciasta. Do natłuszczonych 4 foremek nałożyć 1/3 ciasta, na nim ułożyć morele i resztę ciasta. Posypać płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku (175 st. C) przez 30-35 minut. Oprószyć cukrem pudrem.