Reklama

Reklama

Co do chleba na śniadanie?

Pasty własnej roboty! Z warzyw, fasoli, orzechów czy pestek. Z dodatkiem aromatycznych przypraw i świeżych ziół są idealnym dodatkiem do kanapek.

Pasta słonecznikowa z curry

Składniki

  • 200 g pestek słonecznika
  • sok z 2 cytryn
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • 1 i 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • sól, cukier

Sposób przygotowania

1. Pestki słonecznika zalej wrzątkiem i odstaw na dwie godziny. Cebulę posiekaj i zrumień na oleju. Pod koniec smażenia dodaj curry. Mieszaj, aby curry się nie przypaliło. Połącz cebulę z pestkami. Dodaj ocet i sok z jednej cytryny, przecier i resztę oleju. Zmiksuj całość, jeśli pasta wyjdzie za gęsta, dolej wody. 

2. Przypraw pastę solą, cukrem i resztą soku z cytryny. Ananasa pokrój i wymieszaj z pastą. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się wymieszały.

Ziołowa pasta z białej fasoli

Składniki

  • puszka białej fasoli
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • mała czerwona cebula
  • po 2 łyżki koperku i szczypiorku
  • łyżka mięty
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Fasolę połącz z sokiem z cytryny, oliwą i płatkami drożdżowymi. Przełóż do kielicha blendera lub do miski. Zmiksuj z grubsza - pasta nie musi być idealnie kremowa, mogą zostać grudki. Jeśli będzie za gęsta, dodaj 2-3 łyżki wody. 

2. Drobno posiekaj cebulę oraz świeże zioła. Posyp nimi pastę i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw na godzinę, aby smaki się przegryzły.

Reklama

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama