Co do chleba na śniadanie?

Pasty własnej roboty! Z warzyw, fasoli, orzechów czy pestek. Z dodatkiem aromatycznych przypraw i świeżych ziół są idealnym dodatkiem do kanapek.

Pasta słonecznikowa
Pasta słonecznikowa123RF/PICSEL

Pasta słonecznikowa z curry

Sposób przygotowania

1. Pestki słonecznika zalej wrzątkiem i odstaw na dwie godziny. Cebulę posiekaj i zrumień na oleju. Pod koniec smażenia dodaj curry. Mieszaj, aby curry się nie przypaliło. Połącz cebulę z pestkami. Dodaj ocet i sok z jednej cytryny, przecier i resztę oleju. Zmiksuj całość, jeśli pasta wyjdzie za gęsta, dolej wody. 

2. Przypraw pastę solą, cukrem i resztą soku z cytryny. Ananasa pokrój i wymieszaj z pastą. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się wymieszały.

Pasta z fasoli
Pasta z fasoli123RF/PICSEL

Ziołowa pasta z białej fasoli

Sposób przygotowania

1. Fasolę połącz z sokiem z cytryny, oliwą i płatkami drożdżowymi. Przełóż do kielicha blendera lub do miski. Zmiksuj z grubsza - pasta nie musi być idealnie kremowa, mogą zostać grudki. Jeśli będzie za gęsta, dodaj 2-3 łyżki wody. 

2. Drobno posiekaj cebulę oraz świeże zioła. Posyp nimi pastę i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw na godzinę, aby smaki się przegryzły.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas