Co do chleba na śniadanie?
Pasty własnej roboty! Z warzyw, fasoli, orzechów czy pestek. Z dodatkiem aromatycznych przypraw i świeżych ziół są idealnym dodatkiem do kanapek.

Pasta słonecznikowa z curry
Składniki
- 200 g pestek słonecznika
- sok z 2 cytryn
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- cebula
- 1 i 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 szklanki oleju
- 4 plastry ananasa z puszki
- sól, cukier
Sposób przygotowania
1. Pestki słonecznika zalej wrzątkiem i odstaw na dwie godziny. Cebulę posiekaj i zrumień na oleju. Pod koniec smażenia dodaj curry. Mieszaj, aby curry się nie przypaliło. Połącz cebulę z pestkami. Dodaj ocet i sok z jednej cytryny, przecier i resztę oleju. Zmiksuj całość, jeśli pasta wyjdzie za gęsta, dolej wody. 2. Przypraw pastę solą, cukrem i resztą soku z cytryny. Ananasa pokrój i wymieszaj z pastą. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się wymieszały.

Ziołowa pasta z białej fasoli
Składniki
- puszka białej fasoli
- sok z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- mała czerwona cebula
- po 2 łyżki koperku i szczypiorku
- łyżka mięty
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Fasolę połącz z sokiem z cytryny, oliwą i płatkami drożdżowymi. Przełóż do kielicha blendera lub do miski. Zmiksuj z grubsza - pasta nie musi być idealnie kremowa, mogą zostać grudki. Jeśli będzie za gęsta, dodaj 2-3 łyżki wody. 2. Drobno posiekaj cebulę oraz świeże zioła. Posyp nimi pastę i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw na godzinę, aby smaki się przegryzły.