Co dodawać do farszu na krokiety?

Krokiety to naleśnikowa wariacja, która jest obowiązkową pozycją podczas wesel, gdzie serwowana jest z barszczem. To smaczne danie to nie tylko wymysł przemysłu ślubnego, ponieważ ich rodowód jest znacznie dłuższy, gdyż naleśniki z farszem i smażone na głębokim tłuszczu, były znane już starożytnym Rzymianom. Krokiety najczęściej przygotowywane są z mięsem, ale wersja jarska idealnie wpisze się w wigilijną wieczerzę. Co dodawać do farszu na krokiety? Przekonajmy się!

Krokiety coraz częściej pojawiają się na świątecznych stołach. Warto przygotować je na Wigilię
Krokiety coraz częściej pojawiają się na świątecznych stołach. Warto przygotować je na Wigilię123RF/PICSEL

Krokiety świąteczne: Jak je zrobić?

Przygotowanie krokietów świątecznych należy rozpocząć od przygotowania naleśników. Jeśli nie pojęliśmy jeszcze wszystkich tajników ich smażenia, warto przyjrzeć się trikom, aby wyszły idealne:

Co zrobić, żeby naleśniki były puszyste?

Kiedy uporaliśmy się z tym zadaniem, można przystąpić do przygotowania farszu do krokietów świątecznych. Co będzie potrzebne?

* Kapusta kiszona (kilogram)
* Ulubione grzyby (200 gramów)
* Cebula
* Czosnek (dwa ząbki)
* Sól i pieprz

Na początku warto zająć się składnikami: wszystkie trzeba pokroić. Jeśli grzyby są suszone, trzeba wcześniej je namoczyć, a później odsączyć. Przygotowanie farszu do krokietów nie jest skomplikowane, ale trzeba zająć się w pierwszej kolejności podsmażenia cebuli (do zeszklenia) oraz czosnku (przeciśniętego przez praskę lub posiekanego). Następnie trzeba dodać grzyby, przyprawić i trzymać do momentu, aż puszczą zgromadzoną w nich wodę. Odlewamy płynną zawartość patelni i dodajemy kapustę - całość podduszamy przez około pół godziny pod przykryciem.

Tak przygotowany farsz do krokietów świątecznych trzeba umieścić na naleśnikach, dokładnie je zawinąć i podsmażyć na patelni do zarumienienia. Oczywiście, wcześniej trzeba je zapanierować w jajku, mące i bułce tartej.

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami to szybszy sposób na przygotowanie wyśmienitego dania. Grzyby nie mogą, ale nie muszą być drobno siekane. Jeśli nie narzekamy na zbytnią mnogość obowiązków, możemy zaangażować do pomocy najmłodszych: wystarczy że zetrą na tarce o małych oczkach pieczarki.

Składniki do krokietów z pieczarkami:

* Pieczarki (kilogram)
* Cebula
* Czosnek
* Kostka żółtego sera
* Sól i pieprz

Krokiety z pieczarkami? Nic prostszego! W przygotowania warto zaangażować dzieci
Krokiety z pieczarkami? Nic prostszego! W przygotowania warto zaangażować dzieci123RF/PICSEL

Od czego zacząć przygotowanie krokietów z pieczarkami? Grzyby należy dokładnie oczyścić, umyć i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Następnie pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na złoty kolor, dodać posiekany czosnek. Kiedy warzywa się zeszklą, można dodać pieczarki: całość przyprawić i poczekać, aż zmniejszą swoją objętość i wypuszczą wodę. Nadmiar płynów odlać, ale farsz do krokietów z pieczarkami jeszcze smażyć około pięciu minut. Po przestudzeniu całość można zawijać i panierować, by znów krokiety z pieczarkami mogły wylądować na patelni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas