Co dodawać do farszu na krokiety?
Krokiety to naleśnikowa wariacja, która jest obowiązkową pozycją podczas wesel, gdzie serwowana jest z barszczem. To smaczne danie to nie tylko wymysł przemysłu ślubnego, ponieważ ich rodowód jest znacznie dłuższy, gdyż naleśniki z farszem i smażone na głębokim tłuszczu, były znane już starożytnym Rzymianom. Krokiety najczęściej przygotowywane są z mięsem, ale wersja jarska idealnie wpisze się w wigilijną wieczerzę. Co dodawać do farszu na krokiety? Przekonajmy się!
Krokiety świąteczne: Jak je zrobić?
Przygotowanie krokietów świątecznych należy rozpocząć od przygotowania naleśników. Jeśli nie pojęliśmy jeszcze wszystkich tajników ich smażenia, warto przyjrzeć się trikom, aby wyszły idealne:
Co zrobić, żeby naleśniki były puszyste?
Kiedy uporaliśmy się z tym zadaniem, można przystąpić do przygotowania farszu do krokietów świątecznych. Co będzie potrzebne?
* Kapusta kiszona (kilogram)
* Ulubione grzyby (200 gramów)
* Cebula
* Czosnek (dwa ząbki)
* Sól i pieprz
Na początku warto zająć się składnikami: wszystkie trzeba pokroić. Jeśli grzyby są suszone, trzeba wcześniej je namoczyć, a później odsączyć. Przygotowanie farszu do krokietów nie jest skomplikowane, ale trzeba zająć się w pierwszej kolejności podsmażenia cebuli (do zeszklenia) oraz czosnku (przeciśniętego przez praskę lub posiekanego). Następnie trzeba dodać grzyby, przyprawić i trzymać do momentu, aż puszczą zgromadzoną w nich wodę. Odlewamy płynną zawartość patelni i dodajemy kapustę - całość podduszamy przez około pół godziny pod przykryciem.
Tak przygotowany farsz do krokietów świątecznych trzeba umieścić na naleśnikach, dokładnie je zawinąć i podsmażyć na patelni do zarumienienia. Oczywiście, wcześniej trzeba je zapanierować w jajku, mące i bułce tartej.
Krokiety z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami to szybszy sposób na przygotowanie wyśmienitego dania. Grzyby nie mogą, ale nie muszą być drobno siekane. Jeśli nie narzekamy na zbytnią mnogość obowiązków, możemy zaangażować do pomocy najmłodszych: wystarczy że zetrą na tarce o małych oczkach pieczarki.
Składniki do krokietów z pieczarkami:
* Pieczarki (kilogram)
* Cebula
* Czosnek
* Kostka żółtego sera
* Sól i pieprz
Od czego zacząć przygotowanie krokietów z pieczarkami? Grzyby należy dokładnie oczyścić, umyć i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Następnie pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na złoty kolor, dodać posiekany czosnek. Kiedy warzywa się zeszklą, można dodać pieczarki: całość przyprawić i poczekać, aż zmniejszą swoją objętość i wypuszczą wodę. Nadmiar płynów odlać, ale farsz do krokietów z pieczarkami jeszcze smażyć około pięciu minut. Po przestudzeniu całość można zawijać i panierować, by znów krokiety z pieczarkami mogły wylądować na patelni.