Co jeść, żeby być bardziej produktywnym w pracy?

Szczególnie w okresie jesienno-zimowym narzekamy na brak energii. Przyczyną może być niski poziom serotoniny, którą w lecie dostarczało nam słońce, ale także przemęczenie i znudzenie obowiązkami i codzienną rutyną. Jednak poziom energii w naszym organizmie możemy podnieść włączając do diety konkretne produkty, które działają na nas energetyzująco.

article cover
©123RF/PICSEL
Koktajl bananowo-malinowyInteria Kulinaria

Najważniejsze zasady żywieniowe, dzięki którym będziesz bardziej wydajny w pracy

©123RF/PICSEL

1. Pamiętaj o zjedzeniu śniadania złożonego z pełnowartościowych produktów. Doda energii, pobudzi organizm, a w szczególności układ trawienny do działania.

2. W ciągu dnia jedz posiłki regularnie, by uzupełniać energię oraz utrzymać sprawne działanie układu pokarmowego. Przerwy między posiłkami nie powinny przekraczać trzech lub czterech godzin.

3. Wybieraj do swoich posiłków zdrowe składniki, czyli bogate w składniki odżywcze, zdrowe węglowodany oraz błonnik.

4. Pamiętaj o regularnym piciu wody mineralnej. Nawodniony organizm pracuje znacznie lepiej, a ponadto, woda mineralna dostarcza mu potrzebnych składników odżywczych.

Oprócz stosowania się do powyższych zasad warto również dbać o swoją aktywność fizyczną, która pomaga dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość tlenu, dzięki czemu lepiej funkcjonujemy i myślimy.

Produkty, które poprawią naszą wydajność w pracy

©123RF/PICSEL

Oto produkty, które powinniśmy uwzględnić w codziennym jadłospisie, by zwiększyć wydajność w pracy.

Produkty bogate w apigeninę

Zacznijmy od produktów bogatych w apigeninę, która uznawana jest na środek przeciwnowotworowy. Ma również bardzo pozytywny wpływ na pracę mózgu, dzięki czemu jesteśmy bardziej wydajni w pracy. Oto produkty, w których znajdziemy tę substancję: jabłka, winogrono, wiśnie, oregano, rumianek, estragon, bazylia, pomidory, seler, pietruszka. Polecamy stosować świeże zioła i dodawać je do większości potraw.

Inne zioła wpływające korzystnie na pracę mózgu

Oprócz wyżej wymienionych ziół warto sięgnąć po: bacopa monnieri, gotu kola, cytryńca chińskiego, a także yerba mate. Każde z nich wykazuje działanie pobudzające nasz mózg.

Dobre tłuszcze

Pozytywny wpływ na nasz mózg mają również produkty bogate w dobre tłuszcze, do których należą tłuszcze nienasycone. Ponadto, wykazują one zdolność zbijania szkodliwego cholesterolu w organizmie. który może prowadzić do rozwoju przewlekłych chorób, na przykład miażdżycy. Badania dowodzą również, że regularnie jedzone produkty bogate w nienasycone tłuszcze zmniejszają ryzyko zawału serca. Ale do rzeczy. W jakich konkretnie produktach je znajdziemy? Z pewnością w czerwonym winie, soku z winogron, awokado, orzechach, rybach i oliwie z oliwek.

Zielona herbata

©123RF/PICSEL

Pozytywnie na koncentrację oraz pamięć wpływa również zielona herbata. Warto wiedzieć, że kofeina zawarta w zielonej herbacie wchłania się znacznie wolniej do organizmu i działa dłużej niż ta pochodząca z kawy. Zielona herbata pobudza organizm, oczyszcza go z toksyn i dba o prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Teina obecna w zielonej herbacie ułatwia proces uczenia się, poprawia zdolność kojarzenia, a w niektórych przypadkach łagodzi również różnego rodzaju bóle. Warto pamiętać jednak, że działanie pobudzające ma jedynie świeży napar, który uzyskamy najwyżej po trzech minutach parzenia. Herbata parzona wykazuje również dłuższe działanie relaksujące.

Podobne działanie do zielonej herbaty ma również żeń-szeń. Najlepiej stosować go rano, ponieważ ma silne działanie pobudzające. Żeń-szeń zalecamy po prostu żuć.

Dieta, której zadaniem jest poprawić pracę naszego mózgu, powinna zawierać wiele warzyw oraz owoców, ponieważ są one źródłem cennych wartości odżywczych. Ponadto, w jadłospisie warto uwzględnić produkty bogate w kwas foliowy, magnez, cynk oraz żelazo.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas