Polecany dla sercowców. Ma delikatne mięso bez intensywnego rybiego zapachu

Czarny dorsz o niedoceniana ryba, która zachwyca maślanym smakiem
Czarny dorsz o niedoceniana ryba, która zachwyca maślanym smakiemH.LEITNER123RF/PICSEL

Czarny dorsz - ryba premium?

Zobacz również:

Dla kogo czarny dorsz to strzał w dziesiątkę?

Właściwości zdrowotne - czarny koń wśród ryb

Dlaczego warto ją jeść regularnie?

Smak, który zaskakuje

Świeżo przygotowany filet rybny podany na talerzu z zielonymi szparagami oraz plasterkami cytryny. Całość udekorowana została ziołami oraz lekkim sosem.
Dorsz świetnie smakuje ze szparagami 123RF/PICSEL

Wykwintne danie z dorsza, którym zaskoczysz wszystkich gości!

  • 2 filety z czarnego dorsza (ok. 150-180 g każdy),
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 6-8 młodych ziemniaków,
  • łyżka masła czosnkowego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól morska, świeżo mielony pieprz,
  • opcjonalnie: mikroliście, kwiaty jadalne, świeże zioła do dekoracji.
  • 150 g mrożonego zielonego groszku,
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego lub wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany 18%,
  • garść świeżej bazylii,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.
  1. Ugotuj młode ziemniaki w osolonej wodzie na półmiękko (ok. 10-12 minut), odcedź.
  2. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Blanszuj je w osolonej wodzie przez 3 minuty, potem zahartuj w zimnej wodzie (żeby zachowały kolor), odsącz.
  3. Osusz filety, dopraw solą i pieprzem. Ułóż na papierze do pieczenia, skrop oliwą. Piecz w 180°C (góra-dół, bez termoobiegu) przez 10-12 minut - aż będą się lekko rozpadać w płatki. Możesz dodać plasterek cytryny na wierzch dla aromatu.
  4. W rondelku podgrzej groszek z bulionem, gotuj aż będzie miękki (ok. 5 minut). Przełóż do blendera, dodaj przeciśnięty czosnek, śmietanę, bazylię, sok z cytryny i zmiksuj na gładki, zielony krem. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli trzeba - przetrzyj przez sitko dla bardziej aksamitnej konsystencji.
  5. Na talerzu ułóż szparagi jako bazę. Na nich połóż delikatnie dorsza. Gorące ziemniaki natnij, połóż obok ryby i polej roztopionym masłem czosnkowym.
  6. Całe danie polej zielonym groszkowym sosem i udekoruj świeżymi ziołami, mikroliśćmi i jadalnymi kwiatami.

Zobacz również:

Jak wyglądają miasta "projektowane feministycznie"? "Przestrzeń to pole konfliktów i kompromisów"INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?