Co na niedzielny obiad? Trzy propozycje dla całej rodziny
Niedziela. Już wiesz, że odwiedzą cię najbliżsi i zastanawiasz się, co przygotować na obiad, nie spędzając przy tym całego dnia w kuchni? Oto trzy sprawdzone propozycje na szybkie i smaczne dania, które na pewno zaskoczą gości podczas niedzielnego obiadu.
Spis treści:
Klopsy w boczku. Idealne na niedzielny obiad
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 120 g boczku (cienkie plastry)
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie klopsów:
- Kajzerkę zalej wodą lub mlekiem, odstaw na ok. 10 minut.
- Mięso włóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
- Wilgotnymi dłońmi z masy mięsnej uformuj okrągłe kotleciki. Każdy owiń plastrem boczku, zepnij wykałaczką.
- Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Włóż kotleciki.
- Piecz ok. 30 min w temp. 200 st. C.
- Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Rulony szpinakowe - dla miłośników naleśników
Składniki:
- 40 dag mrożonego szpinaku
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 30 dag mielonego twarogu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu
- 8 suszonych pomidorów
- 10 dag pestek słonecznika
- sól pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Szpinak przełóż na sitko, poczekaj, aż rozmarznie i dobrze ocieknie, ew. odciśnij go. Potem zmiksuj na gładką masę.
- Jajka wymieszaj mikserem z musem szpinakowym oraz mlekiem, mąką i szczyptą soli.
- Ciasto naleśnikowe odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut, by mąka spęczniała. Patelnię rozgrzej.
- Cienko smaruj ją olejem i wylewaj porcje ciasta. Równomiernie rozprowadzaj je po całej patelni.
- Usmaż naleśniki (w sumie wyjdzie ich ok. 12 sztuk i zajmie to ok. 15 minut).
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z mielonym twarogiem oraz jogurtem.
- Suszone pomidory potnij na małe kawałki. Dodaj do masy serowej.
- Wrzuć pestki słonecznika. Przypraw solą i pieprzem.
- Masę przemieszaj.
- Naleśniki posmaruj przygotowanym nadzieniem. Ciasno zwiń.
Makaron z mięsem mielonym
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego
- 170 g brokułu - małe różyczki, ugotowane al dente ok. 5 minut
- 250 g ugotowanego makaronu
- cebula pokrojona w piórka
- 3 ząbki czosnku
- 80 ml śmietanki 30%
- łyżka musztardy dijon
- łyżeczka słodkiej papryki
- 50 g tartego parmezanu
- 70 ml oleju
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanej patelni z olejem.
- Dodajemy mięso mielone i smażymy na złoty kolor.
- Dodajemy przyprawy i brokuł ugotowany al dente, podsmażamy.
- Wrzucamy ugotowany makaron, wlewamy śmietankę i wsypujemy starty parmezan.
- Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem i płatkami parmezanu.
Smacznego!