Co na niedzielny obiad? Trzy propozycje dla całej rodziny

Niedziela. Już wiesz, że odwiedzą cię najbliżsi i zastanawiasz się, co przygotować na obiad, nie spędzając przy tym całego dnia w kuchni? Oto trzy sprawdzone propozycje na szybkie i smaczne dania, które na pewno zaskoczą gości podczas niedzielnego obiadu.

Naleśniki szpinakowe
Naleśniki szpinakowe123RF/PICSEL

Klopsy w boczku. Idealne na niedzielny obiad

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego 
  • 120 g boczku (cienkie plastry)
  • 1 czerstwa bułka kajzerka 
  • 1 mała cebula 
  • 1 jajko 
  • 1 ząbek czosnku 
  • olej 
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie klopsów:

  1. Kajzerkę zalej wodą lub mlekiem, odstaw na ok. 10 minut.
  2. Mięso włóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. 
  3. Wilgotnymi dłońmi z masy mięsnej uformuj okrągłe kotleciki. Każdy owiń plastrem boczku, zepnij wykałaczką. 
  4. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Włóż kotleciki. 
  5. Piecz ok. 30 min w temp. 200 st. C. 
  6. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Rulony szpinakowe  - dla miłośników naleśników

Rulony szpinakowe
Rulony szpinakowe123RF/PICSEL

Składniki: 

  • 40 dag mrożonego szpinaku 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka 
  • 30 dag mielonego twarogu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu 
  • 8 suszonych pomidorów 
  • 10 dag pestek słonecznika 
  • sól pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak przełóż na sitko, poczekaj, aż rozmarznie i dobrze ocieknie, ew. odciśnij go. Potem zmiksuj na gładką masę. 
  2. Jajka wymieszaj mikserem z musem szpinakowym oraz mlekiem, mąką i szczyptą soli. 
  3. Ciasto naleśnikowe odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut, by mąka spęczniała. Patelnię rozgrzej. 
  4. Cienko smaruj ją olejem i wylewaj porcje ciasta. Równomiernie rozprowadzaj je po całej patelni. 
  5. Usmaż naleśniki (w sumie wyjdzie ich ok. 12 sztuk i zajmie to ok. 15 minut). 
  6. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z mielonym twarogiem oraz jogurtem. 
  7. Suszone pomidory potnij na małe kawałki. Dodaj do masy serowej. 
  8. Wrzuć pestki słonecznika. Przypraw solą i pieprzem. 
  9. Masę przemieszaj. 
  10. Naleśniki posmaruj przygotowanym nadzieniem. Ciasno zwiń. 

Makaron z mięsem mielonym

Makaron z mięsem
Makaron z mięsem 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego 
  • 170 g brokułu - małe różyczki, ugotowane al dente ok. 5 minut 
  • 250 g ugotowanego makaronu 
  • cebula pokrojona w piórka 
  •  3 ząbki czosnku 
  •  80 ml śmietanki 30% 
  •  łyżka musztardy dijon 
  •  łyżeczka słodkiej papryki 
  •  50 g tartego parmezanu 
  •  70 ml oleju

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanej patelni z olejem. 
  2. Dodajemy mięso mielone i smażymy na złoty kolor. 
  3. Dodajemy przyprawy i brokuł ugotowany al dente, podsmażamy. 
  4. Wrzucamy ugotowany makaron, wlewamy śmietankę i wsypujemy starty parmezan. 
  5. Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem i płatkami parmezanu. 

Smacznego!

„Ewa gotuje”: Sałatka obiadowaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas