Kuszący przysmak z ogórków, który nie jest mizerią. Zachwyca pikantną nutą

Pełna świeżych ogórków, gęstej śmietany, soli i pieprzu, a dodatkowo idealnie schłodzona przed podaniem. Taka mizeria pasuje jako dodatek do dań mięsnych, a także może być podawana w towarzystwie młodych ziemniaków. Jeśli znudziła nam się polska wersja i poszukujemy godnych zamienników, wypróbujmy koreański przepis. Nie tylko doskonale się prezentuje, ale kusi już samym zapachem.

Koreański patent na ogórki wielu osobom smakuje bardziej niż mizeria
Koreański patent na ogórki wielu osobom smakuje bardziej niż mizeria123RF/PICSEL

Azjatyckie ogórki na polskim stole

Tradycyjna mizeria, mimo dodatku cebuli, octu, koperku oraz innych przypraw może wydać się zbyt mdła zwolennikom wyrazistych smaków. Odpowiedzią dla wymagających kubków smakowych będzie koreańska sałatka ogórkowa, w której główną rolę grają nie tylko sezonowe warzywa, ale także idealnie komponujące się ze sobą smaki słodki, pikantny i nieco kwaskowaty.

Składniki na ogórki w stylu koreańskim

Polskie ogórki w kilka chwil przygotujemy na sposób koreański
Polskie ogórki w kilka chwil przygotujemy na sposób koreański123RF/PICSEL
  • 6-7 świeżych ogórków zielonych
  • 2 łyżki soli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 łyżki octu ryżowego lub winnego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli

Jak zrobić ogórki po koreańsku?

  1. Ogórki dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy i bez obierania kroimy w cienkie plasterki.
  2. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do miski, solimy, mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut. W tym czasie zdążą puścić wodę.
  3. Czosnek obieramy z łupiny, drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, a obraną czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka i rozdzielamy je w dłoniach.
  4. W osobnej misce łączymy ze sobą ocet ryżowy, brązowy cukier, czosnek oraz czerwoną cebulę. Ogórki przepłukujemy przegotowaną wodą, odcedzamy i łączymy z sosem.
  5. Ogórki po koreańsku schładzamy w lodówce, a przed podaniem posypujemy podprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu oraz płatkami chilli. Smacznego!
Zwykłe ogórki zyskają dzięki temu wyjątkowe właściwościInteria.tv

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas