Kuszący przysmak z ogórków, który nie jest mizerią. Zachwyca pikantną nutą
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Pełna świeżych ogórków, gęstej śmietany, soli i pieprzu, a dodatkowo idealnie schłodzona przed podaniem. Taka mizeria pasuje jako dodatek do dań mięsnych, a także może być podawana w towarzystwie młodych ziemniaków. Jeśli znudziła nam się polska wersja i poszukujemy godnych zamienników, wypróbujmy koreański przepis. Nie tylko doskonale się prezentuje, ale kusi już samym zapachem.
Spis treści:
Azjatyckie ogórki na polskim stole
Tradycyjna mizeria, mimo dodatku cebuli, octu, koperku oraz innych przypraw może wydać się zbyt mdła zwolennikom wyrazistych smaków. Odpowiedzią dla wymagających kubków smakowych będzie koreańska sałatka ogórkowa, w której główną rolę grają nie tylko sezonowe warzywa, ale także idealnie komponujące się ze sobą smaki słodki, pikantny i nieco kwaskowaty.
Składniki na ogórki w stylu koreańskim
- 6-7 świeżych ogórków zielonych
- 2 łyżki soli
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki octu ryżowego lub winnego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
- 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
Jak zrobić ogórki po koreańsku?
- Ogórki dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy i bez obierania kroimy w cienkie plasterki.
- Tak przygotowane warzywa wrzucamy do miski, solimy, mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut. W tym czasie zdążą puścić wodę.
- Czosnek obieramy z łupiny, drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, a obraną czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka i rozdzielamy je w dłoniach.
- W osobnej misce łączymy ze sobą ocet ryżowy, brązowy cukier, czosnek oraz czerwoną cebulę. Ogórki przepłukujemy przegotowaną wodą, odcedzamy i łączymy z sosem.
- Ogórki po koreańsku schładzamy w lodówce, a przed podaniem posypujemy podprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu oraz płatkami chilli. Smacznego!
Sprawdź również: