Kuszący przysmak z ogórków, który nie jest mizerią. Zachwyca pikantną nutą

Koreański patent na ogórki wielu osobom smakuje bardziej niż mizeria
Koreański patent na ogórki wielu osobom smakuje bardziej niż mizeria123RF/PICSEL

Azjatyckie ogórki na polskim stole

Zobacz również:

    Składniki na ogórki w stylu koreańskim

    Polskie ogórki w kilka chwil przygotujemy na sposób koreański
    Polskie ogórki w kilka chwil przygotujemy na sposób koreański123RF/PICSEL
    • 6-7 świeżych ogórków zielonych
    • 2 łyżki soli
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 1 mała czerwona cebula
    • 3 łyżki octu ryżowego lub winnego
    • 2 łyżeczki brązowego cukru
    • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
    • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli

    Jak zrobić ogórki po koreańsku?

    1. Ogórki dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy i bez obierania kroimy w cienkie plasterki.
    2. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do miski, solimy, mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut. W tym czasie zdążą puścić wodę.
    3. Czosnek obieramy z łupiny, drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, a obraną czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka i rozdzielamy je w dłoniach.
    4. W osobnej misce łączymy ze sobą ocet ryżowy, brązowy cukier, czosnek oraz czerwoną cebulę. Ogórki przepłukujemy przegotowaną wodą, odcedzamy i łączymy z sosem.
    5. Ogórki po koreańsku schładzamy w lodówce, a przed podaniem posypujemy podprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu oraz płatkami chilli. Smacznego!
    Zwykłe ogórki zyskają dzięki temu wyjątkowe właściwościInteria.tv