Co na świąteczny obiad?
Przygotowaliśmy dla ciebie 10 wyjątkowych propozycji dań, które możesz podać na świąteczny obiad. Tylko wypróbowane przepisy!

Medaliony w sosie śmietanowymSkładniki na 4 porcje: - 60 dag polędwiczki wieprzowej, 20 dag cebuli, 35 dag pieczarek,10 dag ogórków konserwowych, 1,5 łyżki mąki, 180 ml śmietanki, 1/2 l bulionu, czubata łyżka musztardy, łyżeczka cukru, natka, 4 łyżki oleju, sól, gałka muszkatołowa, gotowe placki ziemniaczane
Przygotowanie:
1. Oczyść pieczarki, pokrój w plasterki. Obraną cebulę potnij w talarki. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój na 12 medalionów. Rozgrzej 2 łyżki oleju, na nim usmaż medaliony na brązowo. Oprósz solą i pieprzem, wyjmij. Trzymaj w cieple (w piekarniku 50 st. C). 2. Do tłuszczu po smażeniu dodaj resztę oleju. Na nim zeszklij pokrojoną w talarki cebulę. Dodaj plasterki pieczarek. Usmaż. Oprósz solą, pieprzem, gałką i mąką, zasmaż nie rumieniąc. Mieszając rozprowadź bulionem i śmietanką. Zagotuj. Dodaj musztardę. Gotuj 5 minut. 3. Na koniec do potrawki dodaj pokrojone w słupki ogórki konserwowe oraz 5-6 łyżek zalewy z ogórków. Zagotuj. Do sosu włóż mięso. Podgrzej, ale już nie gotuj. Placki włóż do gorącego piekarnika z termoobiegiem. Podgrzewaj 3-4 minuty w temperaturze 200 st. C. Podawaj jako dodatek do medalionów. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonych polędwiczek są grube makarony oraz kopytka lub kluski śląskie. Czas przygotowania 45 minut
Polecamy: zupę chrzanową
Bitki w sosie kaparowym

Składniki na 4 porcje:
- 60 dag polędwiczki wieprzowej, - 6 dag masła, - 12 dag pomidorów, 2 cebule, - 1/2 szklanki śmietany, - 2 dag mąki, - szklanka rosołu, - 2 dag kaparów, - 2 torebki ryżu
Przygotowanie:
1. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój w skośne plastry. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ potnij w drobniutką kosteczkę. Polędwiczki posól, oprósz mąką. Usmaż na maśle na złotobrązowy kolor. Przełóż do rondla, przykryj, a na tłuszczu po smażeniu podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj miąższ pomidorów. Mieszając smaż kilka minut. Podlej śmietaną i rosołem. Chwilę gotuj razem kilka minut. 2. Następnie sos przetrzyj przez sitko. Wlej do zrazików, dodaj kapary. Delikatnie posól (ew. możesz dodać 1/2 łyżeczki cukru). Duś 10 minut. Ryż ugotuj na sypko w posolonej wodzie. Podawaj do polędwiczek. Udekoruj zieleniną. Czas przygotowania 35 minut
Polecamy: żurek
Indyk w sosie żurawinowym

Składniki na 4 porcje:
- 80 dag piersi z indyka, - cebula, 1 jajko, - 30 dag mięsa mielonego, - 2 łyżki rodzynków, - sól, pieprz, 'Warzywko', - tłuszcz do pieczenia, - żurawina do dekoracji, słoiczek żurawiny - łyżka chrzanu, 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Pierś z indyka ponacinać tak, aby powstał duży płat, lekko rozbić tłuczkiem, posolić i doprawić "Warzywkiem". Do mielonego mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, rodzynki, sól, pieprz i "Warzywko" oraz jajko. Masę wyłożyć na pierś indyczą. Zawinąć w rulon i obwiązać. Roladę włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać tłuszcz. Piec około 45 minut w temperaturze 200 st.C. Gotową ostudzić. Pokroić w plastry ułożyć na półmisku, udekorować żurawiną. Majonez wymieszać z żurawiną ze słoiczka i majonezem. Podać jako sos. Czas przygotowania 1 godzina minut
Polecamy: zupę-krem z rzeżuchy
Schab w "kołderce"

Składniki na 10 porcji:
- 80 dag schabu środkowego, -2 cebule, ząbek czosnku, - pęczek natki pietruszki, - jajko, - sól i pieprz, - 3 łyżki oleju, - łyżka ziół prowansalskich, - 30 dag ciasta francuskiego (mrożonego).
Przygotowanie:
Ciasto rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić, popieprzyć. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć schab ze wszystkich stron. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać listki. Połączyć z czosnkiem, cebulą, ziołami prowansalskimi oraz białkiem. Wymieszać. Farsz rozłożyć na mięsie. Mięso ułożyć na płacie ciasta, zawinąć. Nadmiar ciasta uciąć. Brzegi zalepić i ścisnąć. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. Z odciętego kawałka ciasta wyciąć dekoracyjne świąteczne elementy (np. listki). Ułożyć je na wierzchu i także posmarować żółtkiem. Schab piec godzinę w temp. 200 st. C.
Czas przygotowania 35 minut
Rolada jagnięca

Składniki na 6-8 porcji:
- 1 udziec jagnięcy (ok. 1,5 kg), - 5 ząbków czosnku, szczypta pieprzu, - tymianek, sok z 1 cytryny, - 2 łyżki oleju, 5 łyżek masła, - 1 cebula, 25 dag metki wieprzowej, - 1 łyżka natki, 1 jajko, - 25 dag mrożonego szpinaku, - czosnek granulowany
Przygotowanie:
1. Mięso naciąć w kilkunastu miejscach, naszpikować słupkami czosnku. Natrzeć marynatą z soku z cytryny, oleju, tymianku i pieprzu, odstawić do lodówki na całą noc. 2. Przygotować farsz: cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła. Wymieszać z metką, posiekaną natką, jajkiem, rozmrożonym szpinakiem. Doprawić solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Jagnięcinę naciąć w 2 miejscach, tworząc głębokie kieszenie. Włożyć farsz, pieczeń obwiązać nicią. Lekko oprószyć mąką. Obłożyć resztą masła, posmarować odrobiną oliwy. Piec 1,5 godziny w temp. 160 st. C.
Szynka glazurowana

Składniki na 8-10 porcji :
- 1,5 kg surowej szynki peklowanej, - biały pieprz, 2 łyżki planty, - pęczek włoszczyzny, - po 40 dag szalotek i marchewki, - sól, - po 2 łyżki miodu, soku pomarańczowego i masła, 1,5 łyżki cukru, - łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 pęczka natki
Przygotowanie:
1. Mięso opłucz, osusz. Oprósz pieprzem. Włóż do brytfanki, polej gorącą, stopioną plantą. Wstaw do piekarnika 200 st. C i piecz około 1 i 3/4 godziny. Po 30 minutach pieczenia do brytfanki włóż rozdrobnioną włoszczyznę. W trakcie pieczenia mięso stopniowo podlewaj wodą (w sumie 1,5 szklanki) i wytwarzającym się sosem. 2. Obierz szalotki. Obraną marchewkę pokrój w grube skośne plastry. Marchewkę i szalotki włóż do garnka, zalej niewielką ilością posolonego wrzątku i duś 10 minut. Miód wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Posmaruj pieczeń, piecz 10 min i ponownie posmaruj mięso miodem. Na patelnię włóż masło i cukier, podgrzewaj mieszając, aż powstanie karmel. Wymieszaj z odcedzonymi warzywami. Nie dopuść do ostygnięcia. 3. Mięso wyjmij z brytfanki, wywar przecedź. Rozprowadź niewielką ilością wody. Zagotuj, zagęść mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Przypraw. Pieczeń ułóż na półmisku, polej niewielką ilością sosu. Mięso na półmisku obłóż karmelizowanymi warzywami, oprósz natką. Czas przygotowania 2 godziny
Pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki:
- 80 dag mięsa mielonego, - 4 jajka na twardo, 1 jajko surowe, - sól, pierz, papryka, 3 łyżki smalcu, - łyżka cebulki prażonej, 1 kostka bulionowa, - majeranek, - 3 łyżki bułki tartej, - papryka konserwowa, marynowane grzybki
Przygotowanie:
Mięso wymieszać ja jajkiem, bułką tartą, 3 łyżkami wody, cebulką oraz majerankiem i pieprzem do smaku. Połowę masy rozsmarować w natłuszczonej formie keksowej. Na tym ułożyć jajka na twardo. Przykryć resztą masy mięsnej. Polać łyżką stopionego smalcu i piec 45 minut w temperaturze 200 st. C. W trakcie polewać resztą smalcu. Kostkę rosołową rozrobić w 3 łyżkach gorącej wody. Polać gotową pieczeń. Odstawić jeszcze na 5-10 min do piekarnika. Gotową ostudzić. Wyjąć z formy podawać udekorowaną grzybkami i marynowaną papryką.
Rolada faszerowana

Składniki:
- 1,5 -1,7 kg fileta z piersi indyka, - 4 łyżki bułki tartej, 1 pojemniczek rzeżuchy, - 1 jajko, - 1 torebka mrożonej marchewki z groszkiem, - 1 puszka kukurydzy, 40 dag twarożku, - śmietankowego kremowego, - sól, biały pieprz (z młynka), 3-4 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
1. Zagotować w garnku osoloną wodę. Do wrzątku włożyć marchewkę z groszkiem, gotować 5-8 minut. Odcedzić, przestudzić polewając zimną wodą, dobrze osączyć. 2. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ponacinać tak, aby powstał duży płat, lekko rozbić. Posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kukurydzę przełożyć na sitko, opłukać zimną wodą, osączyć. 3. Przygotować nadzienie: twarożek śmietankowy wymieszać z jajkiem, tartą bułką, kukurydzą i rzeżuchą. Dodać marchewkę z groszkiem, przemieszać. Nadzienie rozsmarować na mięsie. Uformować roladę, związać nićmi. Przełożyć do brytfanki, posmarować oliwą. Podlać 250 ml wody. 4. Brytfankę wstawić do rozgrzanego piekarnika, mięso piec 75-90 minut w temp. 200 st. C. W czasie pieczenia polewać tworzącym się wywarem. Roladę przełożyć na podgrzany półmisek, podawać z jarzynką (najlepiej marchewką i groszkiem cukrowym). Czas przygotowania: 2 godziny i 15 minut 1 porcja: 780 kcal
Indyk w maladze

Składniki:
- 1 kg upieczonej piersi indyczej,- dowolne owoce ze słodkiej marynaty, - 1 pomarańcza, - 3 łyżeczki żelatyny, - rosół drobiowy (1,5 szklanki), - sałata, - 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina, - sól, cukier
Przygotowanie:
1. Indyka pokroić w plastry, ułożyć na półmisku na sałacie. Na każdym plastrze mięsa ułożyć dekorację z owoców. 2. Żelatynę wymieszać z zimnym rosołem, spęczniałą połączyć z winem i gotować, aż się żelatyna rozpuści. Przyprawić cukrem i solą. Ostudzić. Zalać indyka i owoce. Odstawić do zastygnięcia.
Czas przygotowania: 35 minut 1 porcja: 310 kcal
Pieczona biała kiełbasa

Składniki na 8 porcji:
- 4 pętka białej kiełbasy, - olej, - około 2 szklanek piwa, - liść laurowy, 3-4 goździki, - po 4 ziarenka zielonego pieprzu i ziela angielskiego, - 2 cebule, - sól, pieprz, cukier, - do dekoracji: papryczka chili
Przygotowanie:
1. Kiełbasę posmarować olejem. Włożyć do foremki i do wysokości 2/3 zalać piwem. Dołożyć listek laurowy, goździki, pieprz i ziele angielskie. Wstawić do piekarnika 200 st. C i piec 1 godzinę. Po około 30 minutach kiełbasę obrócić. 2. Obrać cebulę. Pokroić w cienkie plasterki. Przysmażyć na oleju na złoto-brązowy kolor. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (nie zaszkodzi też odrobina majeranku i kminku).3. Strączek papryczki chili rozkroić wzdłuż, usunąć nasionka, strączek pokroić w cienkie plasterki. Gotową kiełbasę ułożyć na półmisku. Ozdobić cebulką. Posypać papryczką chili. Udekorować, całym strączkiem papryczki. Podawać z chrzanem lub musztardą. Czas przygotowania: 70 minut 1 porcja: 480 kcal