Co na świąteczny obiad?
Przygotowaliśmy dla ciebie 10 wyjątkowych propozycji dań, które możesz podać na świąteczny obiad. Tylko wypróbowane przepisy!
Przygotowanie:
1. Oczyść pieczarki, pokrój w plasterki. Obraną cebulę potnij w talarki. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój na 12 medalionów. Rozgrzej 2 łyżki oleju, na nim usmaż medaliony na brązowo. Oprósz solą i pieprzem, wyjmij. Trzymaj w cieple (w piekarniku 50 st. C).
2. Do tłuszczu po smażeniu dodaj resztę oleju. Na nim zeszklij pokrojoną w talarki cebulę. Dodaj plasterki pieczarek. Usmaż. Oprósz solą, pieprzem, gałką i mąką, zasmaż nie rumieniąc. Mieszając rozprowadź bulionem i śmietanką. Zagotuj. Dodaj musztardę. Gotuj 5 minut.
3. Na koniec do potrawki dodaj pokrojone w słupki ogórki konserwowe oraz 5-6 łyżek zalewy z ogórków. Zagotuj. Do sosu włóż mięso. Podgrzej, ale już nie gotuj. Placki włóż do gorącego piekarnika z termoobiegiem. Podgrzewaj 3-4 minuty w temperaturze 200 st. C. Podawaj jako dodatek do medalionów. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonych polędwiczek są grube makarony oraz kopytka lub kluski śląskie.
Czas przygotowania 45 minut
Polecamy: zupę chrzanową
Bitki w sosie kaparowym
- 60 dag polędwiczki wieprzowej,
- 6 dag masła,
- 12 dag pomidorów, 2 cebule,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 2 dag mąki,
- szklanka rosołu,
- 2 dag kaparów,
- 2 torebki ryżu
Przygotowanie:
1. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój w skośne plastry. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ potnij w drobniutką kosteczkę. Polędwiczki posól, oprósz mąką. Usmaż na maśle na złotobrązowy kolor. Przełóż do rondla, przykryj, a na tłuszczu po smażeniu podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj miąższ pomidorów. Mieszając smaż kilka minut. Podlej śmietaną i rosołem. Chwilę gotuj razem kilka minut.
2. Następnie sos przetrzyj przez sitko. Wlej do zrazików, dodaj kapary. Delikatnie posól (ew. możesz dodać 1/2 łyżeczki cukru). Duś 10 minut. Ryż ugotuj na sypko w posolonej wodzie. Podawaj do polędwiczek. Udekoruj zieleniną.
Czas przygotowania 35 minut
Polecamy: żurek
Indyk w sosie żurawinowym
- 80 dag piersi z indyka,
- cebula, 1 jajko,
- 30 dag mięsa mielonego,
- 2 łyżki rodzynków,
- sól, pieprz, 'Warzywko',
- tłuszcz do pieczenia,
- żurawina do dekoracji, słoiczek żurawiny
- łyżka chrzanu, 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Pierś z indyka ponacinać tak, aby powstał duży płat, lekko rozbić tłuczkiem, posolić i doprawić "Warzywkiem". Do mielonego mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, rodzynki, sól, pieprz i "Warzywko" oraz jajko. Masę wyłożyć na pierś indyczą. Zawinąć w rulon i obwiązać. Roladę włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać tłuszcz. Piec około 45 minut w temperaturze 200 st.C. Gotową ostudzić. Pokroić w plastry ułożyć na półmisku, udekorować żurawiną. Majonez wymieszać z żurawiną ze słoiczka i majonezem. Podać jako sos.
Czas przygotowania 1 godzina minut
Polecamy: zupę-krem z rzeżuchy
Schab w "kołderce"
- 80 dag schabu środkowego,
-2 cebule, ząbek czosnku,
- pęczek natki pietruszki,
- jajko,
- sól i pieprz,
- 3 łyżki oleju,
- łyżka ziół prowansalskich,
- 30 dag ciasta francuskiego (mrożonego).
Przygotowanie:
Ciasto rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić, popieprzyć. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć schab ze wszystkich stron. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać listki. Połączyć z czosnkiem, cebulą, ziołami prowansalskimi oraz białkiem. Wymieszać. Farsz rozłożyć na mięsie. Mięso ułożyć na płacie ciasta, zawinąć. Nadmiar ciasta uciąć. Brzegi zalepić i ścisnąć. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. Z odciętego kawałka ciasta wyciąć dekoracyjne świąteczne elementy (np. listki). Ułożyć je na wierzchu i także posmarować żółtkiem. Schab piec godzinę w temp. 200 st. C.
Czas przygotowania 35 minut
Rolada jagnięca
- 1 udziec jagnięcy (ok. 1,5 kg),
- 5 ząbków czosnku, szczypta pieprzu,
- tymianek, sok z 1 cytryny,
- 2 łyżki oleju, 5 łyżek masła,
- 1 cebula, 25 dag metki wieprzowej,
- 1 łyżka natki, 1 jajko,
- 25 dag mrożonego szpinaku,
- czosnek granulowany
Przygotowanie:
1. Mięso naciąć w kilkunastu miejscach, naszpikować słupkami czosnku. Natrzeć marynatą z soku z cytryny, oleju, tymianku i pieprzu, odstawić do lodówki na całą noc.
2. Przygotować farsz: cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła. Wymieszać z metką, posiekaną natką, jajkiem, rozmrożonym szpinakiem. Doprawić solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Jagnięcinę naciąć w 2 miejscach, tworząc głębokie kieszenie. Włożyć farsz, pieczeń obwiązać nicią. Lekko oprószyć mąką. Obłożyć resztą masła, posmarować odrobiną oliwy. Piec 1,5 godziny w temp. 160 st. C.
Szynka glazurowana
- 1,5 kg surowej szynki peklowanej,
- biały pieprz, 2 łyżki planty,
- pęczek włoszczyzny,
- po 40 dag szalotek i marchewki,
- sól,
- po 2 łyżki miodu, soku pomarańczowego i masła, 1,5 łyżki cukru,
- łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 pęczka natki
Przygotowanie:
1. Mięso opłucz, osusz. Oprósz pieprzem. Włóż do brytfanki, polej gorącą, stopioną plantą. Wstaw do piekarnika 200 st. C i piecz około 1 i 3/4 godziny. Po 30 minutach pieczenia do brytfanki włóż rozdrobnioną włoszczyznę. W trakcie pieczenia mięso stopniowo podlewaj wodą (w sumie 1,5 szklanki) i wytwarzającym się sosem.
2. Obierz szalotki. Obraną marchewkę pokrój w grube skośne plastry. Marchewkę i szalotki włóż do garnka, zalej niewielką ilością posolonego wrzątku i duś 10 minut. Miód wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Posmaruj pieczeń, piecz 10 min i ponownie posmaruj mięso miodem. Na patelnię włóż masło i cukier, podgrzewaj mieszając, aż powstanie karmel. Wymieszaj z odcedzonymi warzywami. Nie dopuść do ostygnięcia.
3. Mięso wyjmij z brytfanki, wywar przecedź. Rozprowadź niewielką ilością wody. Zagotuj, zagęść mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Przypraw. Pieczeń ułóż na półmisku, polej niewielką ilością sosu. Mięso na półmisku obłóż karmelizowanymi warzywami, oprósz natką. Czas przygotowania 2 godziny
Pieczeń rzymska z jajkiem
- 80 dag mięsa mielonego,
- 4 jajka na twardo, 1 jajko surowe,
- sól, pierz, papryka, 3 łyżki smalcu,
- łyżka cebulki prażonej, 1 kostka bulionowa,
- majeranek,
- 3 łyżki bułki tartej,
- papryka konserwowa, marynowane grzybki
Przygotowanie:
Mięso wymieszać ja jajkiem, bułką tartą, 3 łyżkami wody, cebulką oraz majerankiem i pieprzem do smaku. Połowę masy rozsmarować w natłuszczonej formie keksowej. Na tym ułożyć jajka na twardo. Przykryć resztą masy mięsnej. Polać łyżką stopionego smalcu i piec 45 minut w temperaturze 200 st. C. W trakcie polewać resztą smalcu. Kostkę rosołową rozrobić w 3 łyżkach gorącej wody. Polać gotową pieczeń. Odstawić jeszcze na 5-10 min do piekarnika. Gotową ostudzić. Wyjąć z formy podawać udekorowaną grzybkami i marynowaną papryką.
Rolada faszerowana
- 1,5 -1,7 kg fileta z piersi indyka,
- 4 łyżki bułki tartej, 1 pojemniczek rzeżuchy,
- 1 jajko,
- 1 torebka mrożonej marchewki z groszkiem,
- 1 puszka kukurydzy, 40 dag twarożku,
- śmietankowego kremowego,
- sól, biały pieprz (z młynka), 3-4 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
1. Zagotować w garnku osoloną wodę. Do wrzątku włożyć marchewkę z groszkiem, gotować 5-8 minut. Odcedzić, przestudzić polewając zimną wodą, dobrze osączyć.
2. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ponacinać tak, aby powstał duży płat, lekko rozbić. Posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kukurydzę przełożyć na sitko, opłukać zimną wodą, osączyć.
3. Przygotować nadzienie: twarożek śmietankowy wymieszać z jajkiem, tartą bułką, kukurydzą i rzeżuchą. Dodać marchewkę z groszkiem, przemieszać. Nadzienie rozsmarować na mięsie. Uformować roladę, związać nićmi. Przełożyć do brytfanki, posmarować oliwą. Podlać 250 ml wody.
4. Brytfankę wstawić do rozgrzanego piekarnika, mięso piec 75-90 minut w temp. 200 st. C. W czasie pieczenia polewać tworzącym się wywarem. Roladę przełożyć na podgrzany półmisek, podawać z jarzynką (najlepiej marchewką i groszkiem cukrowym).
Czas przygotowania: 2 godziny i 15 minut
1 porcja: 780 kcal
Indyk w maladze
- 1 kg upieczonej piersi indyczej,
- dowolne owoce ze słodkiej marynaty,
- 1 pomarańcza,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- rosół drobiowy (1,5 szklanki),
- sałata,
- 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina,
- sól, cukier
Przygotowanie:
1. Indyka pokroić w plastry, ułożyć na półmisku na sałacie. Na każdym plastrze mięsa ułożyć dekorację z owoców.
2. Żelatynę wymieszać z zimnym rosołem, spęczniałą połączyć z winem i gotować, aż się żelatyna rozpuści. Przyprawić cukrem i solą. Ostudzić. Zalać indyka i owoce. Odstawić do zastygnięcia.
Czas przygotowania: 35 minut
1 porcja: 310 kcal
Pieczona biała kiełbasa
- 4 pętka białej kiełbasy,
- olej,
- około 2 szklanek piwa,
- liść laurowy, 3-4 goździki,
- po 4 ziarenka zielonego pieprzu i ziela angielskiego,
- 2 cebule,
- sól, pieprz, cukier,
- do dekoracji: papryczka chili
Przygotowanie:
1. Kiełbasę posmarować olejem. Włożyć do foremki i do wysokości 2/3 zalać piwem. Dołożyć listek laurowy, goździki, pieprz i ziele angielskie. Wstawić do piekarnika 200 st. C i piec 1 godzinę. Po około 30 minutach kiełbasę obrócić.
2. Obrać cebulę. Pokroić w cienkie plasterki. Przysmażyć na oleju na złoto-brązowy kolor. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (nie zaszkodzi też odrobina majeranku i kminku).
3. Strączek papryczki chili rozkroić wzdłuż, usunąć nasionka, strączek pokroić w cienkie plasterki. Gotową kiełbasę ułożyć na półmisku. Ozdobić cebulką. Posypać papryczką chili. Udekorować, całym strączkiem papryczki. Podawać z chrzanem lub musztardą.
Czas przygotowania: 70 minut
1 porcja: 480 kcal