Co oznaczają typy mąki?
Mąka jest niezbędna w każdej kuchni. Istnieje wiele odmian, dzięki którym można przygotować smaczne potrawy. Wybór jest naprawdę spory, bo w sklepie bez problemu można kupić mąkę gryczaną, kukurydzianą, żytnią, owsianą, a nawet kokosową. Najczęściej jednak zaopatrujemy się w mąkę pszenną, bo nadaje się zarówno do przygotowania wypieków, klusek, makaronów i chleba. Choć istnieją różne typy mąki, to nie zawsze wiemy, który wybrać. Trzeba zaznaczyć, że każdy z nich ma inne właściwości i nadaje się do przygotowania różnych dań. Co oznaczają typy mąki? Jakie wybierać? Przekonajmy się.
Typ mąki
Typy mąki pokazują, ile substancji mineralnych znajduje się w produkcie. Ich źródłem są łupiny (zewnętrzne części ziarna). Znaleźć w nich można wiele cennych substancji odżywczych, takich jak sole mineralne, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także cynk, magnez czy żelazo. To również ważne źródło złożonych węglowodanów. Mąki po zmieleniu są oczyszczane z łupek, które nazywane są „popiołem”. Im mniej go w produkcie, tym oznaczenie na opakowaniu niższe. W sklepach można kupić mąkę całkowicie oczyszczona (typ 00) oraz tę, która zawiera najwięcej cennych substancji (mąka razowa 3000).
Typy mąki
Na pytanie, którą mąkę wybrać, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Oczywiście najzdrowsza jest pełnoziarnista, która ma najwięcej cennych składników. Niestety, nie nadaję się do przygotowania każdego domowego dania, gdyż ciasto może nie być na tyle elastyczne, a w przypadku wypieków (np. biszkoptu) istnieje ryzyko, że nie wyrośnie. Poniżej znajdziesz informacje o różnych typach mąki.
Typ 00
Mąka najbardziej oczyszczona. Odznacza się tym, że jest praktycznie pozbawiona popiołu. Wypieki wykonane z tego rodzaju mąki charakteryzują się elastycznością oraz puszystością. Przede wszystkim wykorzystuje się ją do produkcji pizzy.
Typ 450
Znana również jako mąka tortowa. Jest lekka i puszysta. Nie jest tak dokładnie oczyszczona, jak ta z pełnego przemiału, ale jej użycie zapewnia puszyste wypieki, szczególnie ciasta biszkoptowe: szybko wyrastają i są lekkie.
Typ 500
Spotyka się również nazwy: krupczatka, wrocławska albo poznańska. Idealnie nadaje się do przygotowania ciast kruchych, tart oraz babek. Jest mąką uniwersalną, ponieważ dzięki niej mogą powstać inne produkty, takie jak makarony, naleśniki, omlety, kluski, a nawet zasmażki.
Typ 550
Inaczej mąka luksusowa. Idealnie wiąże ciasto, dlatego idealnie nadaje się do przyrządzenia ciast drożdżowych, racuchów czy pączków. Świetnie zagęści również sosy, a także jest szczególnie przydatna do przygotowywania zup i zasmażek.
Typ 750
Znana bardziej jako mąka chlebowa. Jak sama nazwa wskazuje, najbardziej nadaje się do wypieku białego pieczywa. Niektórzy również wypiekają z niej również pizzę. Ciasto wykonane z takiej mąki jest zwarte oraz bardzo sycące.
Mąki razowe
Mąki razowe zawierają najwięcej wartościowych substancji odżywczych. Przeznaczone są przede wszystkim do wypieku chleba. Oznaczane są typami 1400 (mąka sitkowa), 1850 (graham), 2000 (śrutowa) oraz 3000 (razowa). Odznaczają się ciemniejszą barwą i przeznaczone są do przygotowania naturalnego zakwasu.