Co trzeba wiedzieć o kiwi?
Kiwi to jeden z tych owoców, którego nietrudno spotkać na działach owocowo-warzywnych w sklepie. Najczęściej jednak sięgamy po niego zimą, ale tak naprawdę można kupić go przez cały rok. Co trzeba wiedzieć o kiwi? Nie tylko zaskakuje swoim smakiem, ale także oferuje ogromne ilości witamin i minerałów, które nie są obojętne dla zdrowia. Jeśli nie za bardzo za kiwi przepadamy albo sięgamy po nie za rzadko, to czas się przekonać do tego małego owocu. W takim razie, co trzeba wiedzieć o kiwi? Jakie właściwości oferuje naszemu zdrowiu? Przekonajmy się!
Spis treści:
Gdzie rośnie kiwi?
Kiwi, znane również jako chiński agrest, to podłużna jagoda, która jest owocem aktinidii. Gdzie rośnie kiwi? W naturalnych warunkach można spotkać ją w Chinach, skąd również pochodzi (uważa się, że te owoce są najsłodsze i najsmaczniejsze), ale uprawy są zlokalizowane w wielu miejscach na świecie. Przede wszystkim w Nowej Zelandii, Stanach Zjednoczonych, Chile, Japonii, ale także we Włoszech i Grecji. Okazuje się, że występuje kilka odmian kiwi, które mogą mieć nieco odmienny od siebie smak, a także kolor miąższu. Najbardziej znane są odmiany kryjące zielone wnętrze, ale można spotkać też i takie o miąższu czerwonym lub żółtym. Niezależnie od tego, jaką kupimy odmianę, to wszystkie są wyjątkowo zdrowe.
Co można znaleźć w kiwi?
Kiwi, choć nie wyróżnia się ogromnymi rozmiarami, to może całkiem sporo nam zaoferować. To cenny rezerwuar witaminy C, która jest nie tylko katalizatorem odporności, ale także wzmacnia naczynia krwionośne oraz pomaga usunąć nadmiar toksyn z organizmu. Prócz niej, to także źródło witaminy K - ona z kolei poprawia proces krzepnięcia krwi, pomaga na odporność oraz wspiera procesy metaboliczne. Osoby, którym zależy na pięknym wyglądzie, powinny sięgnąć po kiwi chociaż od czasu do czasu. Dlaczego? Ponieważ w tych owocach kryje się witamina E (redukuje stany zapalne skóry oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek) oraz A (chroni skórę przed promieniowaniem UV oraz chroni oczy).
Kiwi to także źródło minerałów. Znaleźć można w nim miedź, która wespół z żelazem wzmacnia krew, pomaga jej się oczyścić, a także wspiera wiele funkcji w organizmie, takich jak odporność, metabolizm czy pamięć i koncentracja. Nie wolno także zapominać, że kiwi to bogate źródło błonnika pokarmowego, a jak wiadomo jest to sprzymierzeniec jelit i trawienia. Ten słodki owoc to także źródło potasu, który może zminimalizować skoki ciśnienia, co przekłada się na zredukowanie ryzyka wystąpienia chorób serca.
Jak jeść kiwi?
Kiwi najlepiej zjadać na surowo. Najczęściej pozbywamy się włochatej skórki, ale również i ona jest całkowicie jadalna. Niestety, choć w niej zawarte są cenne wartości odżywcze, to nadaje owocu bardzo nieprzyjemny, cierpki i gorzkawy posmak. Jeśli jednak chcemy skusić się na zjedzenia kiwi ze skórką, warto zetrzeć znajdujące się na powierzchni włoski (kutner).
Kiwi często jest dodatkiem do różnych owocowych sałatek. Warto wiedzieć, że owoc zawiera enzymy, które zmiękczają inne produkty spożywcze, dlatego jeśli chcemy dodać kiwi do sałatki, trzeba umieścić je na samym końcu. Choć kiwi świetnie współgra z deserami, to nie warto zalewać go galaretką, ponieważ ta wówczas nie stężeje.
Kiwi w ciąży
Wiele pań oczekując potomstwa zastanawia się, czy kiwi jest dobrym wyborem żywieniowym. Okazuje się, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść kiwi w ciąży, zwłaszcza, że to ogromne źródło kwasu foliowego. Jak wiadomo, substancja ta jest niezbędna dla rozwijającego się płodu i pomaga zdrowo budować jego układ nerwowy. Zjadanie kiwi nie jest groźne w ciąży, o ile kobiety nie wykazują reakcji alergicznych na owoc.
Skutki uboczne jedzenia kiwi
Jedzenie kiwi na ogół jest bezpieczne, ale - tak samo jak inne produkty spożywcze - może powodować reakcje alergiczne. Zalicza się do nich pieczenie gardła i języka, ale także obrzęk jamy ustnej oraz biegunki i pokrzywkę.
Polecamy także: