Co warto wiedzieć o bakaliach?
Warto nauczyć nasze dziecko jedzenia zdrowych przekąsek. Bakalie to znakomity zamiennik słodyczy.

✔ Tą nazwą określa się różne rodzaje orzechów, migdałów i suszonych owoców, takich jak rodzynki, figi, daktyle, morele czy śliwki.
✔ Można je dodawać do ciast - szczególnie tych świątecznych, ale też zajadać jako samodzielną, smakowitą i wartościową przekąskę.
✔ Ponieważ zawierają spore ilości beta-karotenu, witamin z grupy B oraz ważnych dla rozwoju układu nerwowego kwasów tłuszczowych LC-PUFA, warto poczęstować nimi malucha po 1. roku życia.
✔ Dla maluszka trzeba wybierać bakalie bez konserwantów.
Właściwości najpopularniejszych bakalii
Morele Mają one bardzo korzystny wpływ na pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, leczą anemię oraz choroby oczu.
FigiRegulują pracę tarczycy, a także przeciwdziałają rozwojowi komórek nowotworowych.
RodzynkiWzmacniają odporność fizyczną, poprawiają pracę serca oraz mózgu.
Papaja Owoc ten przyspiesza przemianę białek, podnosi odporność organizmu.Daktyle Mają właściwości wykrztuśne, obniżają poziom cholesterolu, lekko przeczyszczają. Łagodzą objawy menopauzy i osteoporozy.Ananasy Przyspieszają trawienie, co pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Banany Pomimo tego, że banany są wysokokaloryczne regulują gospodarkę wodną organizmu i pomagają odtruć i oczyścić ciało. Poza tym wpływają na nasz wygląd, ponieważ ujędrniają skórę i zapobiegają powstawaniu zmarszczek.Śliwki Suszone śliwki mają właściwości uspokajające, dlatego poleca się je osobom znerwicowanym.