Co zrobić z ogórków? Sałatka z przecierem pomidorowym do słoików

Zastanawiasz się, co zrobić z ogórków? Znudziły cię typowe ogórki kiszone? Szukasz ciekawego pomysłu na przetwory z tego zielonego warzywa? Pomysł na pyszny i nietypowy dodatek do obiadu przez cały rok to sałatka z przecierem pomidorowym do słoików. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smakiem możesz cieszyć się przez całą zimę.

Sałatka z ogórków z przecierem pomidorowym do słoików
Sałatka z ogórków z przecierem pomidorowym do słoików123RF/PICSEL

Pomysł na przetwory z ogórków: Składniki

Do przygotowania sałatki można wykorzystać własnoręcznie zrobiony przecier, produkt kupiony w sklepie lub koncentrat pomidorowy
Do przygotowania sałatki można wykorzystać własnoręcznie zrobiony przecier, produkt kupiony w sklepie lub koncentrat pomidorowy 123RF/PICSEL

Do wykonania mizerii będziesz potrzebować trzech kilogramów ogórków, dwadzieścia dekagramów cukru, cztery łyżki przecieru pomidorowego (kupionego w sklepie lub zrobionego własnoręcznie), ewentualnie koncentratu pomidorowego, ¾ szklanki dziesięcioprocentowego octu, cztery łyżki przyprawy uniwersalnej do dań (zawierającej sól, pieprz, suszone warzywa takie jak: marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, czosnek, pomidor, papryka, natka i korzeń pietruszki, por, korzeń selera, kapusta), trzy — cztery łyżki soli, pieprz, oraz po dwa ząbki czosnku do każdego litrowego słoika.

Jak się robi domowy przecier pomidorowy?Interia Kulinaria

Mizeria z przecierem pomidorowym do słoików: Wykonanie

Ogórki umyj, obierz i pokrój na plasterki, czyli przygotuj klasyczną mizerię. Aby praca przebiegała szybciej, warto wyposażyć się w ręczną lub elektryczną szatkownicę do ogórków. Następnie wymieszaj mizerię z trzema — czterema łyżkami soli i odstaw na pół godziny. Po tym czasie wyciśnij ogórki, dodaj do nich ocet, przecier pomidorowy, przyprawę uniwersalną, cukier i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszaj.

Jeśli sałatkę planujesz przechowywać w litrowych słoikach, włóż do każdego dwie cząstki czosnku. Do mniejszych pojemników wrzuć po jednym ząbku. Następnie włóż do nich mizerię. Czystą ścierką dokładnie wytrzyj brzegi słoików i dokładnie je zakręć.

Na koniec na dnie dużego garnka ułóż ścierkę i poukładaj na niej słoiki. Napełnij garnek zimną wodą, przykryj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez dziesięć minut. Po tym czasie odkryj pokrywę i pozostaw słoiki do ostudzenia.

Sałatka z przecierem pomidorowym to doskonały dodatek do obiadu. Pasteryzowane słoiki przetrwają całą zimę, więc przez długi czas będziesz cieszyć się tym smakiem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas