Co zrobić z ogórków? Sałatka z przecierem pomidorowym do słoików
Zastanawiasz się, co zrobić z ogórków? Znudziły cię typowe ogórki kiszone? Szukasz ciekawego pomysłu na przetwory z tego zielonego warzywa? Pomysł na pyszny i nietypowy dodatek do obiadu przez cały rok to sałatka z przecierem pomidorowym do słoików. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smakiem możesz cieszyć się przez całą zimę.
Pomysł na przetwory z ogórków: Składniki
Do wykonania mizerii będziesz potrzebować trzech kilogramów ogórków, dwadzieścia dekagramów cukru, cztery łyżki przecieru pomidorowego (kupionego w sklepie lub zrobionego własnoręcznie), ewentualnie koncentratu pomidorowego, ¾ szklanki dziesięcioprocentowego octu, cztery łyżki przyprawy uniwersalnej do dań (zawierającej sól, pieprz, suszone warzywa takie jak: marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, czosnek, pomidor, papryka, natka i korzeń pietruszki, por, korzeń selera, kapusta), trzy — cztery łyżki soli, pieprz, oraz po dwa ząbki czosnku do każdego litrowego słoika.
Mizeria z przecierem pomidorowym do słoików: Wykonanie
Ogórki umyj, obierz i pokrój na plasterki, czyli przygotuj klasyczną mizerię. Aby praca przebiegała szybciej, warto wyposażyć się w ręczną lub elektryczną szatkownicę do ogórków. Następnie wymieszaj mizerię z trzema — czterema łyżkami soli i odstaw na pół godziny. Po tym czasie wyciśnij ogórki, dodaj do nich ocet, przecier pomidorowy, przyprawę uniwersalną, cukier i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszaj.
Jeśli sałatkę planujesz przechowywać w litrowych słoikach, włóż do każdego dwie cząstki czosnku. Do mniejszych pojemników wrzuć po jednym ząbku. Następnie włóż do nich mizerię. Czystą ścierką dokładnie wytrzyj brzegi słoików i dokładnie je zakręć.
Na koniec na dnie dużego garnka ułóż ścierkę i poukładaj na niej słoiki. Napełnij garnek zimną wodą, przykryj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez dziesięć minut. Po tym czasie odkryj pokrywę i pozostaw słoiki do ostudzenia.
Sałatka z przecierem pomidorowym to doskonały dodatek do obiadu. Pasteryzowane słoiki przetrwają całą zimę, więc przez długi czas będziesz cieszyć się tym smakiem.