Co zrobić z olejem po smażeniu?

Olej po smażeniu jest dość problematycznym odpadkiem
Olej po smażeniu jest dość problematycznym odpadkiem123RF/PICSEL

Gdzie wylewać olej po smażeniu? Kuchenne nawyki do weryfikacji

Na jakim tłuszczu możemy smażyć?INTERIA.TVInteria.tv

Co zrobić ze zużytym tłuszczem? Opcja dla minimalistów

Zobacz również:

    Co zrobić z olejem po smażeniu frytek?

    • Zużyty olej najlepiej jest gromadzić w butelce lub słoju, a następnie wyrzucić do pojemnika przeznaczonego na odpady zmieszane. Umiejętna segregacja śmieci nie tylko uchroni cię przed problemami z kanalizacją, ale jest także szalenie ważna w kontekście dbania o środowisko.
    • Zabezpieczony w szczelnym naczyniu tłuszcz po smażeniu można zawieźć również bezpośrednio do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK) - takie obiekty znajdują się na terenie każdej gminy.

    Czy olej po smażeniu można ponownie wykorzystać?

    Olej można wykorzystać ponownie, ale pod pewnymi warunkami
    Olej można wykorzystać ponownie, ale pod pewnymi warunkami123RF/PICSEL
    • Przede wszystkim nie należy mieszać różnych rodzajów tłuszczu.
    • Można użyć oleju, który był podgrzewany maksymalnie do temperatury 190°C. Inaczej może zacząć wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje.
    • Przed ponownym użyciem należy go przecedzić, by wyeliminować ewentualne resztki żywności.
    • Tłuszcz należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku umieszczonym w chłodnym i zacienionym miejscu.
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?