Jak rozpoznać prawdziwy miód? Prosty test pomoże wykryć "podróbkę"

Aktualizacja
Jak odróżnić miód sztuczny od prawdziwego, gdy w sklepach jest tyle podróbek? Na szczęście są na to sposoby
Jak odróżnić miód sztuczny od prawdziwego, gdy w sklepach jest tyle podróbek? Na szczęście są na to sposoby123RF/PICSEL

Prawdziwy miód - właściwości i zastosowanie płynnego złota

Już starożytni Egipcjanie zdawali sobie sprawę z cennych właściwości miodu
Już starożytni Egipcjanie zdawali sobie sprawę z cennych właściwości mioduGetty Images
  • aminokwasy
  • kwas foliowy
  • biotyna
  • witaminy: A i C
  • witaminy z grupy B
  • 21 pierwiastków takich jak m.in. żelazo, wapń, magnes, potas, fosfor, mangan czy miedź. 
  • glukoza i fruktoza

Prawdziwy miód - czym się charakteryzuje? 6 sposobów, jak go rozpoznać

  • Prawdziwy miód tak samo, jak jego fałszywy odpowiednik na początku ma bardzo słodki smak, jednak ten autentyczny po chwili zaczyna uwalniać swoje naturalne aromaty. Łatwo wyczuć można w nim żywicę oraz inne naturalne substancje. 
  • Sztuczny miód wydaje się jałowy. Niekiedy można w nim wyczuć chemiczny posmak.
  • Po spróbowaniu prawdziwego miodu w ustach powinniśmy odczuć lekkie pieczenie lub drapanie. Jeżeli tego nie ma, to najprawdopodobniej zostaliśmy oszukani. Dotyczy to zwłaszcza miodów gryczanych. 
Poszczególne rodzaje miodu różnią się od siebie zapachem i smakiem
Poszczególne rodzaje miodu różnią się od siebie zapachem i smakiem Getty Images
  • Prawdziwy miód ma intensywny zapach - żywicy i wosku, a sztuczny w zasadzie jest go pozbawiony.
  • Sztuczny miód ma też jednolitą strukturę, w przeciwieństwie do prawdziwego, w którym po otwarciu słoika widać drobinki wosku i pyłki, a często również pierzgi, które nie zostały wygotowane. 
  • Na powierzchni prawdziwego miodu znaleźć można również charakterystyczny kożuszek

Jak rozpoznać prawdziwy miód w zależności od gatunku?

  • Miód rzepakowy – W stanie płynnym jest bezbarwny, ewentualnie słomkowy. Po krystalizacji, która jest dość szybka, zmienia kolor na biały lub kremowy. Można w nim wyczuć nutę zapachową kwiatów rzepaku.
  • Miód wielokwiatowy – Jego wiosenna odmiana jest dość jasna i delikatna w smaku. Wyczuć można jednak słodki aromat. Zbierany latem miód jest natomiast ciemniejszy i ma ostrzejszy smak.
  • Miód akacjowy – Jest jasno słomkowy lub żółtawy. Zdarza się, że jest nawet całkiem przezroczysty. Gdy skrystalizuje, robi się biały lub jasnożółty. Bardzo intensywnie pachnie, z wyczuwalną nutą kwiatów akacji. W smaku jest bardzo słodki, bez wyczuwalnych nut goryczy czy kwasowości.
  • Miód lipowy – Charakteryzuje się jasnożółtym albo lekko bursztynowym zabarwieniem. Czasem można odnieść wrażenie, że jego smak jest mocny, wręcz lekko pikantny lub gorzkawy.
  • Miód spadziowy – To ciemny, niemalże brunatny, brązowy, lub zgniłozielony miód. Jego kolor jest uzależniony od gatunku drzewa, z którego zbierano spadź. Smak jest dość mocny i ostry. Można wyczuć w nim nuty żywicy. 
  • Miód gryczany – Również ciemny. Przyjmuje kolor herbaciany lub brunatny. Ma intensywny, dość pikantny smak z silną nutą kwiatów gryki.
  • Miód malinowy –  W postaci płynnej jest jasnożółty, a po krystalizacji jaśnieje. Ma delikatny, słodki smak z wyczuwalną nutą malin.
  • Miód faceliowy – Z początku jest jasnożółty, a po krystalizacji jasnokremowy, lub całkiem biały. Jego smak jest lekki i delikatny.
  • Miód wrzosowy – W formie płynnej ma brunatno-czerwone zabarwienie, a po krystalizacji staje się pomarańczowy lub brunatny. Przybiera wówczas galaretowatą konsystencję i pachnie wrzosem. Jego smak jest delikatny, jednak niezbyt słodki.
Prawdziwy miód powinien pachnieć pasieką
Prawdziwy miód powinien pachnieć pasieką Getty Images

Miód prawdziwy a sztuczny - czym się różnią? Przeprowadź 2 testy

Niezwykłe bursztyny. Jak rozpoznać prawdziwy?Interia.tv
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?