Co zyskujemy dodając orzeszki pili do naszej diety?

Pili to wiecznie zielone drzewo, sięgające około dwudziestu metrów wysokości, pochodzące z Filipin. Owoce drzewa posiadają grubą, czarną skórkę, a w środku znajduje się niewielka ilość miąższu, która przykrywa małej wielkości orzech. Choć te orzechy są bardzo malutkie to mają wiele wartości odżywczych potrzebnych dla naszego organizmu.

orzeszki pili
orzeszki pili© Photogenica

Sprawne funkcjonowanie naszego mózgu

orzeszki pili
© Photogenica

Orzeszki pili posiadają wszystkie niezbędne kwasy tłuszczowe omega, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu. Spożywanie orzeszków sprawia, że szybciej zapamiętujemy ważne informacje oraz w znaczny sposób poprawia się nasza zdolność koncentracji.

Cenny kwas foliowy

Orzeszki pili zawierają wysokie stężenie kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowej pracy organizmu. Witamina B9 reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, a dodatkowo wpływa na układ nerwowy.

Eksplozja energii

działanie orzeszków pili
© Photogenica

Związki odżywcze takie jak aminokwasy są niezbędne do regulowania pracy hormonów wpływających na rozrost mięśni. Odpowiednia praca hormonów, mięśni i tkanek sprawi, że nasze ciało będzie zdolne do większego wysiłku, a my odczujemy pozytywny zastrzyk energii.

Detoksykacja

Zjedzenie niewielkiej ilości orzechów pili pomaga w odtruciu wątroby. Naturalnie zapobiega również problemom z układem trawiennym.

Kopalnia zdrowia

orzeszki pili na skórę
© Photogenica

Orzechy pili oferują nam mnóstwo naturalnych składników odżywczych. Są bogatym źródłem wapnia, fosforu, manganu, potasu oraz białka i tłuszczy.

Zdrowy wygląd skóry

Przeciwutleniacze zawarte w pili neutralizują działanie wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórek. W efekcie zjadając orzechy, chronimy komórki skóry przed uszkodzeniami i przez dłuższy czas możemy cieszyć się piękną skórą!

Kontrola wagi

orzeszki w diecie
© Photogenica

Jedną z korzystniejszych właściwości orzeszków jest to, że pomagają osobom będącym na diecie w zahamowaniu tzw. „wilczego apetytu”. Orzeszki pozostawiają uczucie sytości, dzięki czemu przez dłuższy czas nie odczuwamy głodu. Spożywanie orzechów pomaga w dużym stopniu w utracie zbędnych kilogramów.

Zdrowe i mocne serce

Dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega, możemy w łatwy i przyjemny sposób wspomóc nasze serce. Tym samym zmniejszymy ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas