Coleslaw - gwiazda wśród surówek

Najpopularniejsza surówka obiadowa świata? Oczywiście, coleslaw! Jej fenomenu upatruje się prostocie i idealnym połączeniu składników, skądinąd nieskomplikowanych oraz łatwo dostępnych.

Smak obiadowej klasyki
Smak obiadowej klasyki123RF/PICSEL

1. Kapustę kroimy na pół, myjemy, zdejmujemy pierwsze, zewnętrzne liście, pozostałe szatkujemy (można też zetrzeć kapustę na tarce o dużych oczkach).

2. Marchewkę obieramy, myjemy i i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy bardzo drobno, kroimy też natkę.

3. Starte warzywa łączymy w misce, doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej miseczce łączymy majonez, ocet, miód (cukier puder) i sok z cytryny. Powstały sos dodajemy do warzyw, mieszamy. 

4. Surówkę chłodzimy w lodówce 30-60 min, przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas