Consomme pomidorowe
Pyszna francuska zupa.
Składniki:
- 2 kg dojrzałych pomidorów
- Pęczek bazylii
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz, szczypta cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Pół pora
- 2 jajka
- 100 ml mleka
Przygotowanie:
2 pomidory odłożyć, resztę pokroić w kostkę i umieścić w misce. Dodać czosnek, bazylię, doprawić solą, pieprzem i octem. Zmiksować i przelać przez sito (nie przecierać, można zostawić na sicie na noc, aby sok spłynął).
Na kluski: Jajka zmieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Umieścić w natłuszczonej foremce aluminiowej, przykryć folią aluminiową i ustawić w piekarniku na blasze na 45 minut w temp. 150 st. C. Wyjąć i odstawić w chłodne miejsce. Wykrawać różne kształty, kluseczek.
Pozostałe pomidory pokroić w kostkę (nasiona usunąć). Pora pokroić w paseczki.
Consomme zagotować na średnim ogniu, dodać pora i jeszcze chwilę gotować. Dodać kostki pomidora, doprawić solą, pieprzem i octem. Podawać z kluseczkami jajecznymi.