Reklama

Reklama

Consomme pomidorowe

Pyszna francuska zupa.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • Pęczek bazylii
  • Ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, szczypta cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Pół pora
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka

Przygotowanie:

2 pomidory odłożyć, resztę pokroić w kostkę i umieścić w misce. Dodać czosnek, bazylię, doprawić solą, pieprzem i octem. Zmiksować i przelać przez sito (nie przecierać, można zostawić na sicie na noc, aby sok spłynął).

Na kluski: Jajka zmieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Umieścić w natłuszczonej foremce aluminiowej, przykryć folią aluminiową i ustawić w piekarniku  na blasze na 45 minut w temp. 150 st. C. Wyjąć i odstawić w chłodne miejsce. Wykrawać różne kształty, kluseczek.

Reklama

Pozostałe pomidory pokroić w kostkę (nasiona usunąć). Pora pokroić w paseczki.

Consomme zagotować na średnim ogniu, dodać pora i  jeszcze chwilę gotować. Dodać kostki pomidora, doprawić solą, pieprzem i octem. Podawać z kluseczkami jajecznymi.


Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: Consomme pomidorowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje