Coq au vin (Kurczak w winie po francusku)

W tym przepisie najlepiej sprawdzi się młody kogutek

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 kurczak (1.3 kg),

- 100 g bekonu,

- 300 g marchewki,

- 400 g ziemniaków,

- 2 pory,

- 150 g szalotek,

- ząbek czosnku,

- 2 łyżki oleju,

- 500 ml wytrawnego wina czerwonego,

- 250 ml bulionu drobiowego,

- pęczek tymianku,

- 2 listki laurowe,

- sól,

- pieprz,

- 4 łyżki ciemnej bazy do sosów

Przygotowanie:

Kurczaka rozciąć na 4 równe części. Bekon pokroić w paski, marchewkę i pory pokroić w plastry, ziemniaki na ćwiartki. Szalotki poprzekrawać, czosnek pokroić w plasterki. Olej rozgrzać w brytfannie, usmażyć bekon na chrupko, zdjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć części kurczaka, odłożyć. Cebulę i czosnek zeszklić, dodać marchewkę, pora, ziemniaki, krótko poddusić razem. Wlać wino i bulion, włożyć kawałki kurczaka. Dodać tymianek i listki laurowe. Doprawić solę i pieprzem i gotować 45 minut pod przykryciem. Sos zagęścić ciemną bazą do sosów, doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane skwarkami z bekonu.

Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 3270 kJ/781 kcal