Coq au vin (Kurczak w winie po francusku)
W tym przepisie najlepiej sprawdzi się młody kogutek
- 1 kurczak (1.3 kg),
- 100 g bekonu,
- 300 g marchewki,
- 400 g ziemniaków,
- 2 pory,
- 150 g szalotek,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 500 ml wytrawnego wina czerwonego,
- 250 ml bulionu drobiowego,
- pęczek tymianku,
- 2 listki laurowe,
- sól,
- pieprz,
- 4 łyżki ciemnej bazy do sosów
Przygotowanie:
Kurczaka rozciąć na 4 równe części. Bekon pokroić w paski, marchewkę i pory pokroić w plastry, ziemniaki na ćwiartki. Szalotki poprzekrawać, czosnek pokroić w plasterki. Olej rozgrzać w brytfannie, usmażyć bekon na chrupko, zdjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć części kurczaka, odłożyć. Cebulę i czosnek zeszklić, dodać marchewkę, pora, ziemniaki, krótko poddusić razem. Wlać wino i bulion, włożyć kawałki kurczaka. Dodać tymianek i listki laurowe. Doprawić solę i pieprzem i gotować 45 minut pod przykryciem. Sos zagęścić ciemną bazą do sosów, doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane skwarkami z bekonu.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 3270 kJ/781 kcal