Coś pysznego i słodkiego
Wyjątkowo smaczne, kruche ciasta. Każdemu posmakują!

Torcik z bezą i cytryną
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- sól
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki śmietany
- jajko
- sok z 1 cytryny
- Beza: 5 białek • sól
- • 1/2 szklanki cukru pudru
- • sok z 1 cytryny
- • opakowanie cukru
- waniliowego
- Dekoracja: 2 cytryny
- • listki mięty
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj na bardzo drobne grudki. Wlej śmietanę, sok z cytryny, wsyp cukry, dodaj jajko. Całość wymieszaj, wyrabiaj kilka minut, tak by składniki dobrze się połączyły. Schłodź w lodówce przez godzinę. Wyklej ciastem natłuszczoną formę.
2. Białka ubij z solą na sztywno, dodawaj po łyżce cukru i łyżce soku z cytryny, cały czas ubijając. Na koniec wsyp cukier waniliowy. Wyłóż pianę łyżką na kruchy spód. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Posyp startą skórką z cytryny, na środku utwórz różyczkę z plastrów, udekoruj listkami mięty.

Tarta z różanym kremem
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- jajko
- 2 żółtka
- 2/3 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- krem
- 2/3 kostki masła
- budyń malinowy
- esencja różana
- 2 szklanki mleka
- płatki migdałowe
- różyczki
1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, posiekaj. Dodaj jajko, żółtka, wsyp cukry, proszek do pieczenia. Szybko wyrób ciasto, uformuj kulę, odłóż do lodówki na godzinę. Ułóż w formie. Piecz 25 minut w temp. 180°C. 2. Zrób krem. Masło utrzyj. Ugotuj budyń, ostudź. Dodawaj po łyżce budyniu i esencji do masła, utrzyj na gładki krem. Wyłóż na ciasto, posyp prażonymi migdałami i udekoruj.