Reklama

Reklama

Coś pysznego i słodkiego

Wyjątkowo smaczne, kruche ciasta. Każdemu posmakują!

Torcik z bezą i cytryną

Składniki dla: 15 porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • sól
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • jajko
  • sok z 1 cytryny
  • Beza: 5 białek • sól
  • • 1/2 szklanki cukru pudru
  • • sok z 1 cytryny
  • • opakowanie cukru
  • waniliowego
  • Dekoracja: 2 cytryny
  • • listki mięty

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj na bardzo drobne grudki. Wlej śmietanę, sok z cytryny, wsyp cukry, dodaj jajko. Całość wymieszaj, wyrabiaj kilka minut, tak by składniki dobrze się połączyły. Schłodź w lodówce przez godzinę. Wyklej ciastem natłuszczoną formę. 

2. Białka ubij z solą na sztywno, dodawaj po łyżce cukru i łyżce soku z cytryny, cały czas ubijając. Na koniec wsyp cukier waniliowy. Wyłóż pianę łyżką na kruchy spód. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Posyp startą skórką z cytryny, na środku utwórz różyczkę z plastrów, udekoruj listkami mięty. 

Reklama

Tarta z różanym kremem

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 2/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - krem

  • 2/3 kostki masła
  • budyń malinowy
  • esencja różana
  • 2 szklanki mleka
  • płatki migdałowe
  • różyczki

1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, posiekaj. Dodaj jajko, żółtka, wsyp cukry, proszek do pieczenia. Szybko wyrób ciasto, uformuj kulę, odłóż do lodówki na godzinę. Ułóż w formie. Piecz 25 minut w temp. 180°C. 

2. Zrób krem. Masło utrzyj. Ugotuj budyń, ostudź. Dodawaj po łyżce budyniu i esencji do masła, utrzyj na gładki krem. Wyłóż na ciasto, posyp prażonymi migdałami i udekoruj.  

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy