Coś pysznego i słodkiego

Wyjątkowo smaczne, kruche ciasta. Każdemu posmakują!

Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa123RF/PICSEL

Torcik z bezą i cytryną

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj na bardzo drobne grudki. Wlej śmietanę, sok z cytryny, wsyp cukry, dodaj jajko. Całość wymieszaj, wyrabiaj kilka minut, tak by składniki dobrze się połączyły. Schłodź w lodówce przez godzinę. Wyklej ciastem natłuszczoną formę.

2. Białka ubij z solą na sztywno, dodawaj po łyżce cukru i łyżce soku z cytryny, cały czas ubijając. Na koniec wsyp cukier waniliowy. Wyłóż pianę łyżką na kruchy spód. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Posyp startą skórką z cytryny, na środku utwórz różyczkę z plastrów, udekoruj listkami mięty. 

Tarta różana
Tarta różana123RF/PICSEL

Tarta z różanym kremem

1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, posiekaj. Dodaj jajko, żółtka, wsyp cukry, proszek do pieczenia. Szybko wyrób ciasto, uformuj kulę, odłóż do lodówki na godzinę. Ułóż w formie. Piecz 25 minut w temp. 180°C. 

2. Zrób krem. Masło utrzyj. Ugotuj budyń, ostudź. Dodawaj po łyżce budyniu i esencji do masła, utrzyj na gładki krem. Wyłóż na ciasto, posyp prażonymi migdałami i udekoruj.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas