Creme brulėe
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 4-5 porcji.
Przetnij laskę wanilii wzdłuż i wyskrob miąższ czubkiem noża. Wymieszaj śmietanę i mleko. Dodaj laskę wanilii i wyskrobany miąższ, zagotuj i zdejmij z ognia.
Utrzyj żółtka z cukrem, aż będą jasne i kremowe (najlepiej zrobić to ręcznie, by nie były zbyt napowietrzone). Usuń laskę wanilii z mleka ze śmietaną.
Połącz ubite żółtka z mieszanką mleka i śmietany. Masę rozlej do kokilek. Piecz w kąpieli wodnej (wlej wodę do blaszki do pieczenia i wstaw kokilki do wody) w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C przez około jedną godzinę.
Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na cały dzień), aby zastygły.
Przed podaniem posyp zawartość każdej kokilki cukrem trzcinowym. Skarmelizuj za pomocą palnika do creme brulee lub pod opiekaczem w piekarniku.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.