Croissanty maślane

Na dobry początek dnia!

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 18 dag masła
  • 100 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • szczypta soli

Składniki - dodatkowo

  • 3/4 szkl. gęstej konfitury malinowej
  • 3 łyżki mleka
  • świeże owoce do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mleko lekko podgrzej. 2 łyżki masła stop. Mąkę przesiej do miski. Dodaj stopione masło, cukier, jajko, mleko, drożdże, esencję i sól. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, przełóż je na blat oprószony mąką i wyrabiaj jeszcze 5 minut. Przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 60 minut. 

2. Resztę masła połóż na folii spożywczej. Przykryj drugim kawałkiem folii, rozwałkuj na kwadrat o grubości ok. 1 cm. Masło włóż do lodówki. 

3. Rozwałkuj ciasto na kwadrat dwukrotnie większy od masła. Masło ułóż na środku, nakryj bokami ciasta. Rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm. Złóż na zakładkę, na 3 części i znów lekko rozwałkuj. Zawiń w folię, chłodź 30 minut. Wałkowanie i chłodzenie powtórz 2 razy. Z ciasta wytnij duże trójkąty, u podstawy połóż po 1 łyżce konfitury, zwiń. Posmaruj mlekiem. Ułóż na blaszce z pergaminem. Odstaw na 30 minut, piecz 20-25 minut w 180 st. C. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje