Crostini z zielonym hummusem i plastrami wegetariańskimi
Hummus to jedna z najpopularniejszych na świecie past. Ma wiele wersji, ale podstawą wszystkich są ciecierzyca i tahini. Świetnie sprawdza się nie tylko w zestawie z pitą, ale może być wykorzystany jako podstawa pysznych i efektownych przekąsek podczas przyjęć. My polecamy szybkie i łatwe w przygotowaniu crostini z zielonym hummusem i plastrami wegetariańskimi. Wystarczy 20 minut i kilka składników by zachwycić gości kolorowymi mini-kanapkami!

Składniki
- 1 bagietka
- 200 g ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki (waga po odcieku)
- 2 ząbki czosnku
- Garść liści bazylii
- 50 g mrożonego groszku
- 60 g pasty tahini
- Sok z połowy cytryny
- Sól do smaku
- Pół opakowania plastrów wegetariańskich np. VeggieDay z brokułem
- Kilka pomidorków koktajlowych
- Kilka oliwek do dekoracji
- Listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
Bagietkę kroimy w kromki, opiekamy z obu stron na patelni grillowej, aż stanie się chrupiąca. Groszek umieszczamy w misce, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy. W pojemniku blendera umieszczamy odsączoną ciecierzycę, czosnek, bazylię, groszek, pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Blendujemy, dolewając w trakcie kilka łyżek zimnej wody, do uzyskania preferowanej konsystencji.
Pomidorki kroimy na pół. Oliwki pozbawiamy pestek. Plastry wegetariańskie kroimy na cztery części i każdą zawijamy w rulonik. Opieczone kromki smarujemy hummusem, nakładamy rulonik z plastra wegetariańskiego z brokułem, kawałek pomidora, oliwkę. Dekorujemy listkami bazylii.
Wskazówka: Hummus można wzbogacić o dodatek liści rukoli lub świeżego szpinaku.
Smacznego!