Crumble z jabłkiem i bananami

Czyli owoce pod kruszonką

Składniki:

  • 2 czubate szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 3 duże jabłka
  • 2 banany
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • trochę tłuszczu do posmarowania foremek
  • ew. cukier puder do posypania

Reklama

Przygotowanie:

1. Jabłka umyj, wytrzyj, obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Banany obierz, pokrój w plasterki. Owoce wymieszaj z cukrem i płatkami migdałowymi.

2. Do miski przesiej mąkę. Dodaj masło. Wsyp cukier i cukier waniliowy oraz mielone migdały. Wymieszaj mikserem, a potem zagnieć, uformuj kulę.

3. Natłuść 4 foremki.  Na spodach foremek rozłóż owoce. Zetrzyj na nie przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz przez ok. 30 minut.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje