Crumble z jabłkiem i bananami
Czyli owoce pod kruszonką
Całość możesz posypac cukrem pudrem123RF/PICSEL
Składniki:
- 2 czubate szkl. mąki pszennej
- 2/3 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 15 dag masła
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 3 duże jabłka
- 2 banany
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki płatków migdałowych
- trochę tłuszczu do posmarowania foremek
- ew. cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, wytrzyj, obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Banany obierz, pokrój w plasterki. Owoce wymieszaj z cukrem i płatkami migdałowymi.
2. Do miski przesiej mąkę. Dodaj masło. Wsyp cukier i cukier waniliowy oraz mielone migdały. Wymieszaj mikserem, a potem zagnieć, uformuj kulę.
3. Natłuść 4 foremki. Na spodach foremek rozłóż owoce. Zetrzyj na nie przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz przez ok. 30 minut.