Crumble z węgierkami
Crumble to ciasto, w którym się zakochasz.
Składniki
Na 1 tortownicę (średnica 26 cm, 12 sztuk).
- 750 g węgierek
- 150 g margaryny
- 100 g siekanych migdałów
- 150 g cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 100 g płatków owsianych
- 200 g mąki pszennej (typ 1700)
- tłuszcz do formy
- 1-2 łyżki cukru pudru
- sól
Przygotowanie
Czas przygotowania: 20 minut+ 25 minut na pieczenie
Jedna sztuka to około 315 kcal, 5 gbiałka, 16 g tłuszczu,36 g węglowodanów
1. Węgierki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (termoobieg 180°C), natłuszczamy formę.
2. Margarynę roztapiamy na małym ogniu i mieszamy w misce z siekanymi migdałami, cukrem, jednym opakowaniem cukru wanilinowego, szczyptą soli, płatkami owsianymi i mąką, rozcieramy, aby powstały grudki. Połowę grudek wsypujemy do formy i rozkładamy na nich węgierki. Przykrywamy resztą grudek.
3. Ciasto wkładamy do piekarnika (na środkową szynę) na około 25 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, otwieramy drzwiczki i studzimy ciasto w piekarniku. Cukier puder mieszamy z resztą cukru wanilinowego i posypujemy jeszcze ciepłe ciasto.