Crumble z węgierkami

Crumble to ciasto, w którym się zakochasz.

Crumble ze śliwkami to świetny pomysł
Crumble ze śliwkami to świetny pomysł123RF/PICSEL

Składniki

Na 1 tortownicę (średnica 26 cm, 12 sztuk).

  • 750 g węgierek
  • 150 g margaryny
  • 100 g siekanych migdałów
  • 150 g cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g mąki pszennej (typ 1700)
  • tłuszcz do formy
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • sól

Przygotowanie

Czas przygotowania: 20 minut+ 25 minut na pieczenie

Jedna sztuka to około 315 kcal, 5 gbiałka, 16 g tłuszczu,36 g węglowodanów

1. Węgierki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (termoobieg 180°C), natłuszczamy formę.

2. Margarynę roztapiamy na małym ogniu i mieszamy w misce z siekanymi migdałami, cukrem, jednym opakowaniem cukru wanilinowego, szczyptą soli, płatkami owsianymi i mąką, rozcieramy, aby powstały grudki. Połowę grudek wsypujemy do formy i rozkładamy na nich węgierki. Przykrywamy resztą grudek.

3. Ciasto wkładamy do piekarnika (na środkową szynę) na około 25 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, otwieramy drzwiczki i studzimy ciasto w piekarniku. Cukier puder mieszamy z resztą cukru wanilinowego i posypujemy jeszcze ciepłe ciasto.

Dziecięce menu dla całej rodziny
Dziecięce menu dla całej rodzinymateriały prasowe
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas