Cukinia: Dobry wybór na progu wiosny

Cukinię powinniśmy włączyć do diety całej rodziny, szczególnie na przednówku. Przedwiośnie bowiem to bardzo wymagający czas dla naszego organizmu. Ciało musi się przestawić z zimowego na wiosenny tryb, marzec jest dla niego dużym wyzwaniem.

Cukinia jest lekkostrawna i łagodna w smaku, nie odkładają się w niej metale ciężkie
Cukinia jest lekkostrawna i łagodna w smaku, nie odkładają się w niej metale ciężkie123RF/PICSEL

Często odczuwamy w tym okresie zmęczenie i senność. Niezwykle ważne, aby dostarczyć sobie wartościowych składników odżywczych. Jednocześnie wielu z nas koncentruje swoją uwagę na pozbyciu się uzbieranych w zimie nadwyżek masy ciała. Jednym z lepszych wyborów okazuje się cukinia. Spełnia oba warunki - odżywia i wspiera w drodze do wymarzonej wagi.

Co w sobie kryje?

Cukinia jest lekkostrawna i łagodna w smaku. Wart odnotowania jest fakt, iż nie odkładają się w niej metale ciężkie. Dzięki wysokiej wartości odżywczej i łatwości strawienia polecana jest już sześciomiesięcznym dzieciom. Jest jednym z pierwszych warzyw, o które rozszerza się dietę malucha.

Zawiera bogaty zestaw witamin, m.in.: C, A, K, PP i B1. Ma dzięki temu zdolność wspierania systemu odpornościowego, pozytywnie wpływa na wzrok i kondycję skóry. Jedzona regularnie usprawnia działanie systemu nerwowego, a także reguluje metabolizm, zwłaszcza trawienie węglowodanów.

Składniki mineralne, które znajdziemy w tym warzywie, to szczególnie potas, żelazo i magnez. Jedząc ją dbamy zatem o dobrą pracę serca i funkcjonowanie całego układu mięśniowego człowieka. Poprawić możemy stan kości i zębów, a nawet zapobiegać anemii.

Pomaga schudnąć

Cukinia jest bardzo pożądanym produktem w jadłospisie osób odchudzających się. Mogą ją jadać nawet w dużych ilościach. Znaczna część jej składu to woda. Jest niskokaloryczna: 100 gramów cukinii to zaledwie 15 kcal. Dostarcza wszystkich podstawowych składników odżywczych, zawiera węglowodany, białko roślinne i tłuszcz, oczywiście w małej ilości. 

Z przyzwyczajenia cukinię jadamy najczęściej po obróbce termicznej, bo świetnie nadaję się zarówno do pieczenia, jak i smażenia czy duszenia. Zwróćmy jednak uwagę, że w tym procesie tracimy znaczą część cennych wartości odżywczych. Popularne dania z cukinii to: zupy, zapiekanki, marynaty, desery, dżemy czy placki. Najsmaczniejsza jest młoda cukinia.

Poznamy ją po intensywnym, zielonym kolorze skórki i ledwo wykształconych gniazdach nasiennych widocznych po przekrojeniu. W młodą skórkę z łatwością wbić można paznokieć, w starą będzie trudniej. Dlatego starsze owoce obierajmy ze skóry.

Zdecydowanie rekomenduję by zapoznać się z cukinią w postaci surowej i taką właśnie jak najczęściej włączać do menu. Dostaniemy z niej wówczas najwięcej dobrego.

Młode cukinie porządnie myjemy i kroimy w krążki, słupki a nawet gwiazdki (dzieci to docenią i zjedzą z większym apetytem) i jemy dla zdrowia. Cukinia może być bardzo wygodną i smaczną przekąską. Cukinia, w niektórych regionach nazywana kabaczkiem, należy do warzyw dyniowatych. Przywędrowała do naszego kraju z Włoch. Po włosku "zucchina" to po prostu mała dynia.

W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta albo pasiasta. Warzywo dorasta do ok. 40 cm długości, ale najlepiej smakuje zrywana wcześniej, kiedy ma 15-20 cm, jest wówczas najdelikatniejsza. W Polsce znajduje się na liście 20 najchętniej uprawianych warzyw. Co ciekawe jadalne są również jej kwiaty.

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s’MAK na życie

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas