Cukinia faszerowana
Składniki na 2 porcje: 1 mała cukinia, 2-3 średnie pomidory, 5-8 moreli (mogą być suszone), 2 łyżki oleju lub oliwy do posmarowania folii, starty żółty ser do posypania, suszony tymianek i majeranek, sól do smaku.

Obraną cukinię kroimy wzdłuż na połowę, łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. W ich miejsce wkładamy drobno pokrojone pomidory i morele. Posypujemy tymiankiem i majerankiem, solimy.
Połówki cukinii łączymy w całość, szczelnie zawijamy w nasmarowaną olejem folię aluminiową. Kładziemy na gorącym ruszcie grilla i pieczemy 30-40 minut, przewracając.
Odwijamy cukinię z folii, dzielimy na porcje. Przed podaniem posypujemy żółtym serem. Podobnie można przygotować faszerowane ogórki czy bakłażany.