Reklama

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami

Potrzebujesz prostego przepisu na szybki obiad? Cukinia faszerowana to odpowiedź, której szukasz. Jest to doskonałe danie obiadowe, które posmakuje wszystkim. Cukinia faszerowana to hit sezonu.

Składniki

  • 4 cukinie
  • 500g mielonego mięsa drobiowego (najlepiej z indyka)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • garść tartego żółtego sera (np. gouda, edamski)
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Cukinia faszerowana - przygotowanie


1. Umyj cukinię, nie obieraj. Przekrój na pół wzdłuż i łyżeczką wydrąż środek.

2. Posiekaj drobno cebulkę i podsmaż na oleju, aż się zeszkli. Dodaj mięso i smaż razem, aż zmieni kolor.

3. Dodaj drobno posiekany czosnek, pomidory z puszki i przyprawy. Wymieszaj i smaż na dużym ogniu, aż płyn odparuje i całość zgęstnieje.

4. Przełóż farsz do wydrążonych cukinii, posyp serem i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 20 minut.

Poznaj też inne przepisy na faszerowane warzywa i inne dania:

Reklama

Faszerowane pieczarki
Faszerowane jajka

Faszerowane ziemniaki

Zobacz też:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy